Agonija BH Airlinesa: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Facebook

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik jedine bh. aviokompanije još uvijek nije pronašla rješenje za tešku situaciju u kojoj se mjesecima nalazi BH Airlines.

Ukoliko otvorite stranicu BH Airlinesa dobit ćete poruku da su svi redovni i charter letovi ove kompanije obustavljeni od 11. juna 2015. godine i da kontaktirate pravnu službu za povrat novca. Da bi dubioza u kojoj se nalazi bh. avioprevoznik bila još veća, web stranicu su nedavno hakovali kosovski hakeri.

Do prije nekoliko godina, BH Airlines je bio profitabilna firma za koju su bile zainteresirane regionalne aviokompanije. Međutim, sa svoja dva aviona BH Airlines je godišnje obavljao preko 500 letova od Istanbula, Frankfurta, Zuricha…

Danas dva aviona sa državnim obilježjima Bosne i Hercegovine su prizemljena. Radnici bez plata, Vlada FBiH bez rješenja. I oni koji su donedavno bili zainteresirani za eventualnu kupovinu BH Airlinesa, odustali su. Dugovi iz dana u dan rastu i iznose nekoliko desetina miliona KM, uglavnom prema HETA-i preko koje su avioni kupljeni po modelu leasinga.

Jedan avion je ovdje u Sarajevu, drugi je u Njemačkoj. Avioni su na čekanju. Jedan je operativan i treba neke provjere uraditi dok je na drugom potrebno uraditi veće zahvate. Ali, dok se sa HETA-om ne dogovori, ne možemo ništa uraditi“, kaže za N1 v.d. direktor BH Airlinesa Amir Jažić.

U međuvremenu, radnici čekaju svoje plate.

Radnici nisu dobili već sedmu platu. Najvjerovatnija opcija je da se dio radnika BH Airlinesa smjesti u neka od javnih preduzeća“, dodaje naš sagovornik.