Vinko od majskih poplava ne spava – strahuje od klizišta

Vijesti 07. okt 201517:45 > 19:47
N1

Sanacija 160 klizišta, koja su se u Banjaluci aktivirala za vrijeme prošlogodišnjih poplava, nije ni prepolovljena. Oštećeni građani strahuju sa svakom novom kišom, kojih će, kako ćete ubrzo saznati, biti mnogo u narednom periodu.

Ni na nebu, ni na zemlji već godinu i po živi jedanaest članova porodice Vinčić.

Četiri metra od temelja zemlja je otišla i čim malo vjetra zaduva ili krene kiša, to tutnji. Strahota“, kaže Vinko Vinčić iz Banjaluke.

Od prošlogodišnjih majskih kiša ne spavaju. Svaku noć neko dežura. Isti problem ima i prvi komšija Ilija Knežević.

“Kako me nije strah? Čim se osjeti nešto, strahujemo ili od zemljotresa ili od ovog ili od onog, u čovjeku odmah strah”, kaže Knežević.

Vinčići su 1991. godine dobili dozvolu za gradnju, a prije dva mjeseca rješenje da napuste kuću.

Ostali su na sopstvenu odgovornost. Za potporni zid su podigli kredit od 10.000 KM, što je duplo manje od potrebnog.

Obraćao sam se Gradskoj upravi, kažu kako nemaju sredstava. Obećali su pomoći ako nešto dobiju od Međunarodne zajednice, ali evo zima ide, ne znam hoće li šta biti od toga”, komentariše Vinčić.

Ne ulažu se javna sredstva u privatne posjede, poručuju iz Gradske uprave.

Kada inspekcija izađe na teren i utvrdi da su objekti opasni po život ljudi, izdaju rješenje da se napusti taj smještaj, a grad obezbjeđuje alternativni smještaj“, rekao je Zoran Novaković iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Banjaluka.

Na javnoj infrastrukturi nakon prošlogodišnjih poplava aktivirala su se 63 klizišta. Do kraja ove godine sanacija će biti završena na 26, poručili su iz Gradske uprave. 

Na putu Banjaluka – Čelinac nakon svake jače kiše bude zatvorena bar jedna traka. Razlog su sa jedne strane odroni i klizišta, a sa druge potkopavanje rijeke Vrbanje.

Lokalna vlast obećava sanaciju i preostalih 37 klizišta, ali naredne godine.