Karamatiću zapalili vozilo: Atak na slobodno novinarstvo

Vijesti 07. okt 201518:13 > 19:46
N1

Novinaru BH Radija 1 Emilu Karamatiću zapaljeno je vozilo koje je bilo parkirano ispred njegove porodične kuće u Višićima kod Čapljine. Počinilac je nepoznat.

Emil Karamatić javnosti je poznat po čestom pozivanju na odgovornost i iznošenju kritičkih stavova prema vlasti i pojedinim političkim krugovima. Kaže da je ovo još jedan atak na nezavisno i slobodno novinarstvo.

Kad su Johna Lennona ubili, a pjevao je čovjek, onda šta mi u BiH možemo očekivati kao novinari koji istražujemo i zavirujemo tamo gdje to ne dozvoljavaju, iako imamo savršeno jasan zakon o pristupima informacijama, a ja često imam običaj to raditi. Mislim da ću i dalje zavirivati tamo gdje oni kažu da se ne smije i naravno objaviti u interesu ljudi, da znaju šta se događa“, izjavio je Emil Karamatić.

Ovo nije prvi napad na istaknutog novinara. Kaže da je u više navrata policiji prijavljivao da su mu upućivane prijetnje i bušene gume na automobilu. Nijedan slučaj do danas nije riješen te on ističe kako ne vjeruje ni u policiju niti u sudstvo.

“Uglavnom su to bile nepoznate osobe, prijetnje, bila je jedna poznata osoba koja je prijetila smrću. Problem su naše politike – one sve to žele staviti pod svoju kapu kad dođu na vlast. Jedino razmišljaju kako staviti policiju, sudstvo i novinare pod svoju kontrolu, ako to uspiju, imaju jasnu vlast”, dodao je Karamatić.

U MUP-u HNK ističu kako je tokom uviđaja pronađena boca s mirisom benzina, najvjerovatnije korištena tokom napada. Boca je izuzeta zbog vještačenja i policija se nada da će naći tragove koji će dovesti do počinitelja.

“Policijski službenici PU Čapljina poduzeli su sve mjerne radnje i u jutarnjim satima su počeli raditi uviđaj na vozilu”, izjavio je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Iz Javnog radio-televizijskog servisa BHRT, čiji je Karamatić uposlenik, ističu da je on bio meta napada zbog svog profesionalnog djelovanja te traže hitnu istragu i kažnjavanje počinitelja.