"Koral" i "Tango": Uhapšeni zbog utaje i svodništva

Vijesti 08. okt 201516:38 > 19:05
N1

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH provodi opsežnu policijsku akciju, u kojoj je uhapšeno 16 osoba zbog sumnji za utaju poreza, te organizovanje prostitucije. Među uhapšenima je Alen Čengić, bivši direktor hotela Holiday u Sarajevu, te vlasnik restorana Park prinčeva. Pretreseno je deset lokacija.

U dvije policijske akcije – Koral i Tango – šesnaest osoba je uhapšeno. Prvoosumnjičeni Alen Čengić bivši je direktor hotela Holiday i vlasnik restorana Park prinčeva. Pripadnici SIPA-e pretresli su deset lokacija. Među njima i Čengićev restoran.

Čengić i drugi terete se da su instalirali poseban softver kojim su lažirali novčane tokove u Holiday resortu i tako oštetili državu za više stotina hiljada maraka. U ovoj akciji uhapšeno je 11 osoba.

Zbog svodništva je uhapšeno pet osoba: Senadin Didik, Kemal Elkaz, Anida Kunić, Emir Ljuca, Sabina Zumberi. Prema našim saznanjima, saslušane su i još dvije ženske osobe, koje su pružale seksualne usluge. Kako tvrdi naš izvor, riječ je o javnim ličnostima.

Jedna od karika navodnog lanca prostitucije je hotel Holiday, čiji je vlasnik bio uhapšeni Alen Čengić, koji je okarkaterisan i kao vođa ove grupe. Prema navodima SIPA-e, grupa je navodila djevojke na prostituciju, i to u prostorijama ovog hotela. Za te usluge su dobijale 200 maraka, a 25 posto od zarade davale su organizatorima grupe.

“Navedene osobe sumnjiče se da su učestvovale u vođenju seksualnih usluga, te dogovarali i posredovali u seksualnim uslugama, na način da su dovodili djevojke da pružaju seksualne usluge, te dolazili po njih nakon pružanja seksualne usluge”, izjavila je Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Uhapšeni u ovim akcijama biće predati Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, po čijem su nalogu akcije i provedene. U akcijama Koral i Tango sudjelovalo je više od 100 pripadnika SIPA-e.