Zenica: Rudari spremni pozvati i porodice da im se pridruže

Vijesti 08. okt 201519:22 > 19:26
N1

Rudari rudnika mrkog uglja "Stara jama" u Zenici jutros su odbili nastaviti proizvodnju. Radnici sve tri smjene okupili su se pred kapijom pogona, gdje traže ispunjenje svojih zahtjeva.

Počelo je od jednog, ali su se proširili na dodatna tri. Pregovori rudara sa rukovodstvom rudnika trajali su satima, ali do dogovora nije došlo, te su oni odbili otići u jamu.

Ispred sjedišta rudnika u Zenici je izvještavala reporterka Senka Hadžović koja je kazala da postoji mala šansa da rudari okončaju štrajk. Rudari su odlučni da ne odu kućama i da se ne spuste u jamu. Oni se nalaze u krugu rudnika, njih 120 se povuklo u zatvorene prostore, što je svojevrsni napredak s obzirom da su sinoć većinu vremena proveli na kapiji, odnosno na obližnjoj livadi. Oni su odlučni da ostanu tu sve dok im se ne obeća hitna isplata regresa i kažu da su spremni pozvati i svoje porodice da im se pridruže.

Direktor rudnika Esad Čivić ovaj štrajk smatra nelegalnim, čak je kazao da će ukoliko rudari ne prestanu s obustavom rada, sutra pred opštinskim sudom podnijeti tužbu zbog nelegalnog štrajka.

Rudari su imali četiri zahtjeva. Tri su već ispunjena. Sporni zahtjev je da se hitno isplati regres. Prvi se ticao neisplaćenih rata kredita, a to je danas Elektroprivreda riješila – 400.000 maraka je uplaćeno i ispunjen je zahtjev da se njihovo radno vrijeme više ne smatra osmosatnim već kada ispune normu za taj dan mogu izaći iz jame, te da se kada je riječ o primanjima, razdvoje jamski radnici od svih ostalih. Kad je u pitanju regres, radi se o cifri od milion i po maraka i iz Uprave rudnika kažu da taj novac nemaju, zbog teške finansijske situacije rudnika nakon prošlogodišnje tragedije rudnika Raspotočje, nakon toga je proizvodnja smanjena, a samim tim i prihodi. Ovom štrajku su se pridružili svi rudari, sve tri jame zeničkog rudnika.