Proizvođači mlijeka sutra blokiraju carinske terminale

Vijesti 04. nov 201414:04 > 14:15
Facebook

Nezadovoljni rezultatima, proizvođači mlijeka u BiH najavili su za sutra blokadu svih carinskih terminala. Ovo je posljedica sastanka sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Od osam pozvanih udruženja, samo se Ured za veterinarstvo odazvao pozivu na sastanak proizvođača mlijeka i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Samim tim, ministar Boris Tučič je izrazio duboko žaljenje zbog ovako slabog odziva što odražava zainteresovanost svih aktera za rješenje aktuelnog problema.

Sastanak je trajao oko četiri sata, a iz Ministarstva je istaknuto da ne mogu svi zahtjevi mljekara biti ispunjeni. Naime, mljekari traže uvođenje akciza na mlijeko koje se uvozi iz Evropske Unije.

Ministar Tučič je poručio da se taj zahtjev ne može ispuniti, jer bi isti postupak bio primjenjen na domaće proizvode što bi uveliko smanjilo profit domaćih proizvođača.

Podsjećamo, iz Brisela se tri mjeseca čeka odgovor na pitanje kada će naši proizvođači moći izvoziti svoje proizvode u zemlje EU.

Nezadovoljni angažmanom nadležnih i realizacijom njihovih zahtjeva mljekari su za sutra najavili blokadu pet carinskih terminala, simbolično u 11:55 sati.

Iz Udruženja poljoprivrednika BiH su poručili da podržavaju zahtjeve svojih kolega, posebno kada je riječ o otkupu mlijeka. Ipak, predsjednik ovog udruženja Miro Pejić je doda oda sumnja u mogućnost organizovanja protesta za sutra jer, kako kaže, “nema dovoljno vremena da se takvo nešto organizuje”.

Pejić je istakao da i oni traže isplatu poticaja za poljoprivredu i da su svoje zahtjeve uputili na dvije adrese: ministru finansija FBiH Ante Krajini i premijeru FBiH Nerminu Nikšiću.

Također, poručio je da poljoprivrednici neće učestvovati u ovim protestima čak iako se organizuju.