Vijeće za štampu organizuje kampanju: STOP! Govor mržnje

Snapshot YouTube

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, uz zvanični početak predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine, najavljuje realizaciju kampanje "STOP! Govor mržnje!".

Cilj kampanje je reagiranje protiv govora mržnje, diskriminatorske i huškačke retorike u komentarima posjetilaca internet portala, kao i edukacija posjetilaca web portala da govor mržnje i huškačka retorika nisu sloboda govora, te da podliježu krivičnoj odgovornosti, u skladu s krivičnim zakonima u BiH.  

Tim monitora Vijeća za štampu u BiH pratit će sadržaje komentara tokom predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini, postavljajući znak “Stop! Govor mržnje!”, kako bi podsjetili ili informirali posjetioce portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionisana krivičnim zakonima u BiH.  

Urednici web portala ne snose odgovornost za sadržaje komentara posjetilaca portala, ali je urednička obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, i u ekstremnim slučajevima sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta osoba koja zloupotrebljavaju slobodu govora“, poručili su u saopćenju.  

Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje štiti slobodno, profesionalno novinarsko izvještavanje, dajući priliku građanima da ulažu žalbe i reagiranja kada je ta profesionalnost narušena.  

Njegov slobodni i neovisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštitu ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju. Žalbe na slučajeve govora mržnje građani mogu poslati Vijeću za štampu u BiH, putem jedinstvenog obrasca za prijavu, dostupnog na http://zalbe.vzs.ba/.