Predložen pritvor za osumnjičene u akciji "Koral" i "Tango"

Vijesti 09. okt 201519:14 > 19:17
N1/Ilustracija

Nakon što su osumnjičeni Alen Čengić, Adnan Hadžibajrić, Mehmed Puškić, Vahid Alić, Jasmin Kulenović, Sabina Bajraktarević, Emir Smailbegović, Adis Skorupan, Senadin Didik, Kemal Elkaz, Anida Kunić i Emir Ljuca ispitani od postupajućih tužitelja donesena je odluka da se u odnosu na te osumnjičene predloži određivanje mjere pritvora.

Prema dokazima koje je Kantonalno tužilaštvo KS pribavilo, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Alen Čengić počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, sprječavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti.

Prema dokazima postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Adnan Hadžibajrić počinio krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelima porezna utaja.

Mehmed Puškić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, Sabina Bajraktarević da je počinila krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelom porezna utaja, osumnjičeni Emir Smailbegović da je počinio krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelom porezna utaja.

Osnovano se sumnja da je Jasmin Kulenović počinio krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelom teška krađa, osumnjičeni Vahid Alić krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima organizovanje otpora i krivično djelo teške krađe.

Adis Skorupan osumnjičen je za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima organizovanje otpora i krivično djelo teške krađe, dok su Alen Čengić i Senadin Didik osumnjičeni da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju.

Alen Čengić i Kemal Elkaz osumnjičeni su da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju, osumnjičeni Senadin Didik za krivično djelo navođenje na prostituciju, osumnjičeni Kemal Elkaz da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju, osumnjičena Anida Kunić da je počinila krivično djelo navođenje na prostituciju i osumnjičeni Emir Ljuca da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju.

Kako Tužilaštvo smatra da postoji realna opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi uništili, sakrili i izmijenili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te da postoje naročite okolnosti koje ukazuju na to da će osumnjičeni utjecajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, kao i da su osim toga osnovano sumnjivi da su počinili više krivičnih djela i da bi njihovo puštanje na slobodu, obzirom na težinu krivičnih djela za koje se osnovano sumnjiče da su počinili, rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, to je prijedlog za određivanje ove mjere prema svim navedenim osumnjičenim upućen Kantonalnom sudu u Sarajevu na odlučivanje“, saopćeno je iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice.

To tužilaštvo još ne raspolaže informacijom kad će biti održano ročište, na kojem će se osumnjičeni izjasniti o prijedlogu Tužilaštva.