Gold Minjon i dalje hrani djecu u sarajevskim vrtićima

N1

Priči u vezi sa trovanjem djece u sarajevskim vrtićima još se ne nazire kraj. Istraga o utvrđivanju krivice traje. Za to vrijeme djeca su zatočenici ugovora između firme Gold Minjon i JU Djeca Sarajeva.

Firma Gold Minjon ne želi raskinuti ugovor sa sarajevskim vrtićima. Ne smatraju se krivim za trovanje 217 djece salmonelom. Dok ugovor ne istekne, a to je kraj ove godine, oko 5.000 djece iz JU Djeca Sarajeva hranit će se iz, kako kažu iz ove ustanove, “provjerenih” donacija.

“Ja sam negdje početkom augusta pozvala gospođu Čengić, direktoricu Gold Minjona da vidimo da li možemo nekako mirnim putem da riješimo taj problem, međutim mi do današnjeg dana nismo dobili povratnu informaciju”, kazala je Jasmina Čongo, v.d direktorica JU Djeca Sarajeva.

Nema informacije ni iz Tužilaštva KS koje je pokrenulo istragu. Utvrđivanje odgovornih još traje i dok se ne postupak ne završi, javnost, a i djeca, će čekati.

“Ma užas jedan, mi znamo šta su donacije bile u ratu, a i sad…Ja ne znam šta mi dijete jede jer kad god tražim odgovor kažu isto. Sad su nam uvećali za 20 KM, kažu da je to da se djeci uvede još jedan obrok, kakav? To mi roditelji ne znamo”, tvrdi Mahira Brkić, roditelj.

Roditelji su uznemireni i zbog informacije da su se u vrtiću Skenderija pojavile vaške. Zaposleni kažu da je odmah izvršena dezinfekcija, te da se radi o sporadičnim slučajevima.

“Čim smo zaprimili informacije da su se pojavile obavijestili smo roditelje, što treba da znači da djeca nisu dobila vaške u vrtiću već su ih mogli i donijeti, i upozorili na veću pozornost da se očiste kako djeca tako i ukućani”, navodi Senada Jakubović, odgajateljica u vrtiću Skenderija.

Roditelji kažu da više nisu sigurni ni u šta.

Protiv JU Djeca Sarajeva veliki broj roditelja podnio je i tužbu. Iako to roditelji nisu tražili, direktorica sarajevskih vrtića Mirjana Jovanović-Halilović podnijela je ostavku. Tada je rekla da nije bilo volje Vlade Kantona Sarajevo da se pronađe stvarni uzrok trovanja djece.