Husić: Uslovi rudnika ni blizu zadovoljavajućih

Vijesti 13. okt 201511:56 > 12:02
N1

"Uslovi ni blizu uslova koji bi se mogli nazvati zadovoljavajući. Jučer smo na petosatnom sastanku u Elektroprivredi ukazivali na to. Oprema za zaštitu i sigurnost mora biti prioritet", rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara.

Prema njegovim riječima nesreća se dogodila tamo gdje se najmanje očekuje.

Ko je odgovoran i ima li odgovornih to trebaju reći iz Federalne rudarske inspekcije“, smatra Husić.

Na pitanje da li se inače postavljaju podgrade kada se kopa, Husić je kazao da se nije radilo o klasičnom vidu postavljanja komore.

Ovo je bila izrada prostorije za elektroopremu. Oni su uradili što je bilo potrebno, ali jednostavno je tehnologija i metodologija posla takva da morate imati otvoren dio iznad sebe. Došlo je do obrušavanja.”

U jamu prije dvije godine uložena određena finansijska sredstva.

U ovoj jami još nemamo klasičnu eksploataciju uglja. Kolege koje su izgubile život su radile pripreme za početak eksploatacije”, rekao je Husić.

Generalno uslovi rudara su jako loši.

Uslovi ni blizu uslova koji bi se mogli nazvati zadovoljavajući. Jučer smo na petosatnom sastanku u Elektroprivredi ukazivali. Oprema za zaštitu i sigurnost mora biti prioritet“, rekao je Husić.

Ne bude li realizovano ono što usaglasili, budućnost rudnika uglja u BiH i ne postoji“, rekao je za N1 predsjednik Sindikata rudara FBiH.