Forto: Napadi na slobodu medija su regionalni problem

Vijesti 14. okt 201510:06 > 10:11
N1

Za Novi dan uživo sa konferencije javio se Fedžad Forto - zamjenik glavnog urednika Agencije Fena, koji boravi na konferenciji o slobodi izražavanja za predstavnike država članica Vijeća Evrope, na kojoj se najviše govori o slobodi medija kao jednom od temelja demokratije.

U Strasburgu je u toku konferencija “Sloboda izražavanja: Preduslov za demokratiju”.
Konferencija o slobodi izražavanja je otvorena jučer za predstavnike država članica Vijeća Evrope, članove ekspertnih komiteta Vijeća Evrope, sudije Evropskog suda za ljudska prava, novinare, nacionalne ombudsmene, karikaturiste te predstavnike internet industrije, akademske zajednice, civilnog društva i organizacija kao što su UNESCO, OSCE i EU.

Dva zvaničnika BiH su otvorili konferenciju. Almir Šahović ambasador BiH, Dunja Mijatović, OSCE-ov ekspert za slobodu medija.

Kazao je Forto da je Mijatović jučer konferenciju otvorila riječima da je sloboda medija u BiH ugrožena, što ni malo nije pohvalna činjenica.

“Ako može biti neka utjeha, sloboda medija i napadi na novinare su regionalni problem”, kazao je Forto.

On je istakao da je evidentno da se narušavaju temeljna ljudska prava, koji su stub demokratije.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland je istakao nekoliko crtica koje su se ponavljale na ovoj konferenciji tokom jučerašnjeg dana.

Ukazao je na sigurnosni aspekt, te dodao da je sloboda medija narušena kako od ekstremista, tako i od političkara koji se koriste doktrinom straha.

“Vlade imaju nekada dobre namjere, ali su reakcijama brzobplete i žrtvuju slobodu zarad sigurnosti”, dodao je Forto.

Na konferenciji je ukazano i na odluke Evropskog suda za ljudska prava, gdje je rečeno da stigmatiziranje određenih grupe ne predstavlja slobodu izražavanja nego govor mržnje.