Rudar Sejad Gadžun ispraćen na vječni počinak

Vijesti 15. okt 201517:12 > 17:14
Anadolija

Skoro 300 mještana, članova porodice, prijatelja i radnih kolega u Gornjim Lučanima kod Kaknja ispratio je na vječni počinak 44-godišnjeg Sejada Gadžuna, jednog od četverice rudara koji su izgubili život u noći s ponedjeljka na utorak u nesreći u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja "Kakanj".

Nakon što su kolege i članovi porodice Gadžuna prenijeli tabut od džamije do obližnjeg mezarja, dženazu je predvodio mjesni imam Muamer Hadžimejrić.

Kiša i loše vrijeme nije spriječilo mještane Lučana da se okupe u velikom broju i na vječni počinak isprate komšiju, kolegu, prijatelja.

Gadžun je Muhamedom Saračem, Nerminom Mušijom i Mijom Stojičićem poginuo kada se 13. oktobra, tokom rada treće smjene rudara, obrušila drvena pograda uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija. Zbog ove rudarske tragedije proglašena je dvodnevna žalost u Kaknju dok je na prostoru Federacije BiH 15. oktobar proglašen Danom žalosti.

Tokom današnje komemoracije brojni građani Kaknja i drugi oprostili su se od rudara koji su izgubili život u tragičnoj nesreći. Poručeno je kako se moraju osigurati humaniji uslovi rada za sve rudare kako se nikada više ne bi desile slične tragedije.

Sarač i Mušija danas su također ukopani u svojim mjesnim zajednicama dok će Stojičićeva sahrana biti obavljena sutra, 16. oktobra.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija