FPN tvrdi da je sve po zakonu, studenti strahuju za diplome

Vijesti 15. okt 201517:24 > 19:29
N1

Sapunici oko spornog postdiplomskog studija na Fakultetu političkih nauka Sarajevo još uvijek se ne nazire kraj. Iako postoji presuda Kantonalnog suda koja kaže da je FPN postupio suprotno odredbama zakona, te da je omogućio nezakonito sticanje zvanja magistar za studente koji su upisali sporni studij, uprava Fakultet poriče kršenje zakona.

S druge strane studenti koji su završili sporni studij u strahu su od poništavanja diploma, gubitka posla i svih povlastica koje su stekli na osnovu navodno spornih diploma.

U pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu navodi se da je Fakultet političkih nauka raspisivanjem konkursa za upis na master studij 4+1 i određivanjem cijene za isti postupio suprotno odredbama zakona. Na taj način omogućeno nezakonito dodjeljivanje akademskog zvanja magistar, te je istovremeno utvrđena nezakonito cijena studija u iznosu od 5.500 KM.

Uprava Fakulteta političkih nauka tvrde da studij nije sporan. O poništavanju diploma nema govora.

“Nikakvog pravnog očitavanja o poništavanju diploma u toj presudi nije bilo niti ima danas, s obzirom da sud kao takav nije nadležan za akademski status diploma. Ovaj studij koji se nastoji učiniti spornim ima akademsku legitimaciju zato što je sva akademska procedura za njegovu realizaciju na nivou fakulteta i senata UNSA bila provedena”, smatra Šaćir Filandra, dekan FPN-a.

Filandra tvrdi da se radi o proceduralnom propustu, odnosno, tada nije postojala saglasnost kantonalne Vlade za realizaciju studija. Na naknadne zahtjeve da se saglasnost dodijeli, vlada, odnosno ministarstvo, tvrdi, nisu reagirali.

“Radi se o proljeću 2010. god kada je bila kriza u sarajevskoj kantonalnoj Vladi, bio je sukob SDP-SDA, fakultetet je postao žrtvom međustranačkih sukoba, tadašnji naš dekan prof. Pejanović bio je dosta aktivan u SDP-u, sve je to imalo stranačke konotacije. Došlo je do prekida komunikacije”, navodi Filandra.

Zbog toga godinama ispaštaju studenti, povlačeći se po sudovima. Teufik Hadžiahmetović, jedan je od onih koji je tužio fakultet.

“Dobio sam pravosnažnu prvostepenu presudu kojom je moj ugovor sa FPN proglašen ništavan, naročito u dijelu na dodjelu zvanja i apekt koji se tiče finansijskog dijela ugovora”, otrkiva Hadžiahmetović.

Kaže davno se pomirio sa činjenicom da neće imati zvanje magistra. Na svu sreću posao mu ne zavisi od te diplome. Međutim postoje 332 studenta koja su iste godine upisali taj studij, odnosno 117 njih koji su već magistrirali. Neki i nastavili školovanje na doktorskom studiju. Nisu ni slutili da bi o njihovim diplomama mogli odličivati sudovi.

“Ako ja moram sad sve istraživat kao Sherlock Holmes, što će se kasnije i ispostaviti, onda nema smisla upisivati fakultet”, dodaje Hadžiahmetović.

Filandra tvrdi da diplome ne mogu i neće biti poništene, kantonalno ministarstvo obrazovanja da nisu validne, a studenti uplašeni za svoje zvanje, gubitak posla i sve beneficije koje su diplomama ostvarili. Pravna bitka se nastavlja, a konačnu riječ bi mogao dati ustavni sud BiH.