BiH kupuje zgrade za ambasade u Beogradu i Zagrebu

Vijesti 15. okt 201519:36 > 20:01
N1

Zbog velikih novčanih sredstava koja izdvajaju za zakup, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine (BiH) odlučilo je kupiti zgrade u kojima će biti njihove ambasade u Beogradu i Zagrebu i za ta dva objekta izdvojeno je po 900.000 eura.

“Svaka kupovina objekta koji postaje vlasništvo Bosne i Hercegovine je ušteda u budžetu, jer se u prosjeku mjesečno za zakupe izdvaja između 5.000 i 8.000 eura. Kada se to pomnoži sa brojem mjeseci i godina, jasno je koliko se sredstava izdvaja za zakupe”, rekao je sekretar MVP-ja BiH Adnan Hadžikapetanović.

On je najavio da će MVP BiH nastaviti sa kupovinom objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava i da je prioritet dat regionu, pa će poslije Beograda i Zagreba, na red doći Podgorica.

Hadžikapetanović je istakao da i druge države u regionu kupuju zgrade diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) u svoje vlasništvo.

“Makedonija već u svom vlasništvu ima 80 posto DKP-ova, a značajan je udio koji je po tom pitanju osigurala i Crna Gora, Hrvatska i Slovenija”, naglasio je Hadžikapetanović, prenosi portal Seebiz.

BiH u svom vlasništvu ima zgradu ambasade u Amanu u Jordanu, zgradu ambasade u Canberri u Australiji, koju je svojim sredstvima izgradila dijaspora BiH, kao i objekat konzulata u Stuttgartu.

Putem sukcesije bivše SFRJ, kada je u pitanju BiH, do sada je njeno vlasništvo postala zgrada ambasade u glavnom gradu Turske Ankari, Ottawi (Kanada), Madridu (Španija), Londonu (Velika Britanija) i Oslu (Norveška), kao i rezidencije u Budimpešti (Mađarska) i Beču (Austrija), stan u Milanu (Italija) i kuća u Washingtonu (SAD), navedeno je u tekstu.