Beširi: Mladi i u BiH i Srbiji su nacionalistički nastrojeni

Vijesti 16. okt 201510:21 > 10:25
N1

U Sarajevu se danas završava treći Samit mladih. Samit je bila prilika da se čuje mišljenje mladih zapadnog Balkana o problemima čije rješavanje smatraju važnim za budućnost regije, ali i iskustva te znanja demokratskih aktivista iz cijeloga svijeta koja mogu biti značajna za region.

O samitu za Novi dan je govorio Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

Na pitanje zašto je suočavanje sa prošlošću, za šta se oni i zalažu, važno je rekao: “Devedesetih je narušeno povjerenje među ljudima i smatramo da ta tema ne treba da se gura pod tepih i da će nas proganjati ukoliko je ne rješimo. Mladi i u Srbiji i BiH su vrlo nacionalistički nastrojeni”.

Na pitanje kako mladi u Srbiji reaguju na događaje u BiH ‘90-ih godina je odgovorio: “Nedavno je istraživanje Instituta za modernu historiju pokazalo da mladi u Srbiji ne znaju šta se dešavalo u BiH. Većina njih negira da se desio genocid. Modernu historiju slabo poznaju, a sa takvim nepoznavanjem idu i predrasude. Trideset posto mladih ne bi željelo da mu komšija bude osoba iz BiH, ili da se uda za Bošnjaka, odnosno Bošnjakinju. Bošnjaci su po tom pitanju na drugom mjestu, a na prvom su Albanci, mada se zadnjih godina smanjuje ta distanca”.

Na pitanje kako se na etničku distancu može uticati kazao je: “Smatramo da regionalnim razmjenama mladih može da se razbija to nepovjerenje. Vlade su potpisale ugovor u augustu, a Vlada Srbije je organizovala posjetu Albaniji i msilim da je tu poslata jedna pozitivna poruka”.

O nezaposlenosti mladih je komentarisao: “Nezaposlenost mladih u BiH iznosi 64 posto, u Srbiji to iznosi 52 posto što nije obećavajuće za mlade, a mladi napuštaju kako BiH, tako i Srbiju tražeći ili obrazovanje ili posao ili azil. Srbiju je posljednje dvije godine napustilo 50.000 mladih koji su potražioci azila. Većina njih se ne vraća“.

“Ono što se dešavalo devedesetih godina je narušilo odnose ljudi u regiji. Mladi su otvoreniji ka tome da prevaziđu prošlost. Paradoks je da mladi imaju desno orijentisane stavove. Obrazovni sistem dobro zakazuje u regionu, a kod mladih se vidi da su spremni da sarađuju“, mišljenja je Beširi.