Koalicija SDA-HDZ-SBB-SBiH-ASDA i dalje neizvjesna

Vijesti 16. okt 201518:52 > 19:45
N1

Ko će činiti vlast u FBiH i dalje je neizvjesno, jer se dogovori mijenjaju gotovo svakog dana. Ranije najavljena koalcija SDA i SBB pričekat će narednu sedmicu, obzirom na nove ponude. Istovremeno iz RS-a poruke kako SNSD nije zainteresiran za Vijeće ministara BiH.

Predsjedništvo Stranke za BiH u utorak će se se izjasniti o novoj ponudi – Ministarstvu trgovine koje je SDA voljna prepustiti kao zalog buduće koalicije. Ministarstvo energetike na kojem je instirala Stranka za BiH, nakon dogovora Izetbegović-Radončić pripast će Savezu za bolju budućnost, zajedno sa još tri ministarstva DF-a. U SBiH se osjećaju izigrano.

“Zbog toga nam treba stav organa, da vidimo hoćemo li ući u to, da li je to avantura ili je nešto stabilno što može donijeti prosperitet. Ako sagledamo da to neće biti tako, onda će odluka biti druge naravi”, kazao je predsjednik SBiH Amer Jerlagić.

Ukoliko na ponudu ipak pristanu, pet ministarstava mogla bi vrlo skoro dobiti nove ministre. IZ DF-a potvrdili su kako Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, inače član DF-a neće opstruirati proces imenovanja, ali i da se ta stranka ne namjerava povući iz vlade Zeničko- dobojskog, Sarajevskog kantona i Vijeća ministara BiH

“Oni imaju mogućnost da izvrše prekompoziciju vlasti da DF neće biti u ova dva kantona i u Vijeću ministara neka to urade. Mi smo se povukli iz Vlade FBiH i nema uslova niti mogućnosti da se tamo vratimo”, tvrdi Sifet Podžić.

Potpisivanje sporazuma o novoj koaliciji očekuje se naredne sedmice. Uspostava vlasti na nivou Federacije BiH trebala bi biti završena u naredenih 30-tak dana, a za dva mjeseca prema dogovoru uslijedit će formiranje vlasti u kantonima. Posljednji korak bit će formiranje vlasti na državnom nivou do kada trebala biti riješena pozicija Demokratske fronte, ali i SNSD-a.

Lider SDA Bakir Izetbegović u nekoliko je navrata isticao da je učešće Saveza za promjene neupitno u vlasti na državnom nivou, no od SNSD-a u HDZ-u BIH nisu odustali. U Savezu za promjene upozoravaju kako ne bi bilo dobro da Mladen Ivanić bude opozicija u Predsjedništvu BiH. Eventualni ulazak SBB-a u Vijeću ministara BiH komentiraju…

“Mi mislimo da nema razloga da se bilo šta mijenja jer Vijeće ministara po nama dobro funkciniše, to će biti stvar federalnih partnera ali po nama DF dobro obavlja svoj posao”, smatra Dragiša Delić.

 U međuvremenu propao je još jedan sastanak u Banjaluci na kojem je Milorad Dodik pokušao okupiti sve relevantne političke stanke u RS-u. Komentirajući nedolazak Saveza za promjene iz SNSD-a su poručili kako za Vijeće ministara nisu zainteresirani

“Iz SNSD-a još jednom pozivamo na dogovor oko ključnih pitanja, i još jednom poručujemo ne tražimo vaša mjesta u VM i institucijama države”, dodao je Nebojša Radmanović.

Nova koaliciju na federalnom nivou, odnosno SDA, HDZBiH i SBBBiH, Stranka za BiH i A-SDA, imala bi 28 od 54 glasa u Domu naroda, odnosno 62 od 98 „ruku“ u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta što i dalje nije dvotrećinska većina neophodna za donošenje zakona.