Kongres neurohirurga u Sarajevu skup velikana iz struke

Vijesti 21. okt 201509:27 > 09:44
N1

U Sarajevu se od 22. do 25. oktobra održava drugi kongres Udruženja neurohirurga jugoistočne Evrope, a na kojem će se okupiti više od 70 učesnika iz 30 zemalja svijeta.

Organizator cijelog skupa je društvo SEENS uz pomoć Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Medicinskog fakulteta i Akademije nauka BiH.

Gost Novog dana, iz Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, bio je neurohirurg Ibrahim Omerhodžić, koji je i predsjednik organizacionog odbora Drugog kongresa neurohirurga Jugoistočne Evrope.

Društvo neurohirurga Jugoistoka Evrope, skraćenog naziva SEENS je udruženje pojedinaca i asocijacija neurohirurga 15 zemalja Jugoistoka Evrope.

Obradovani smo završnim izvještajem da će u Sarajevo stići više od 300 gostiju iz više od 30 zemalja cijelog svijeta. 
Trenutno u Institutu su kolege iz mnogih zemalja svijeta. Radi se o mladim neohirurzima koji već sami operiraju, a ostale kolege, koje su prešli veliki put, su stigle kako bi učili od najvećih imena u neurohirurgiji. Konkretno od doktora Juhe koji je imao veliki broj ovakvih operacija“, rekao je Omerhodžić.

Između operacija planirana su predavanja, a operacije se prenose uživo iz operacione sale.

U BiH izvodimo ovakve operacije niz godina. Imamo odlične uslove za takve stvari, ali moramo napredovati i pratiti nova znanja kako bi pomogli našim pacijentima.”

Predsjednik Organizacionog odbora Drugog kongresa neurohirurga Jugoistočne Evrope je rekao kako je primarni cilj Kongresa dijeljenja znanje s kolegama iz regije. Za danas je planiran cjelodnevni kurs praćenja uživo operacija uzrokovanih moždanim udarima.

Kongres je podijeljen u četiri-pet faza.

Danas i sutra su operacije. Imat ćemo i operacija kod petogodišnjeg dječaka gdje ćemo kroz mali otvor na lobanji ući s mikrokamerom i izvršiti operaciju. Zatim slijedi centralni dio Kongresa, plenarna sesija gdje će doći plejada genijalnih ljudi i velikana iz ove profesijesa sa svih kontinenata. U sklopu je i Simpozij neurohirurških sestara, bez kojih bi bilo nezamislivo rješavati probleme pacijenata, a posljednji dio je posvećen mladim neurohirurzima regije“, istakao je Omerhodžić.

Ovo je drugi po redu regionalni kongres od osnivanja Društva neurohirurga Jugoistočne Evrope 2012. godine. Među gostima su vodeći stručnjaci iz oblasti neurohirurgije i neuroznanosti iz više od 50 univerzitetskih bolnica.

Kongres je smotra najnovijih dostignuća i operativnih tehnika u najzahtjevnijoj medicinskoj disciplini – neurohirurgiji. Neurohirurzi iz cijelog svijeta će u Sarajevo donijeti i iz Sarajeva ponijeti sa sobom state of the art informacije u neurohirurškoj profesiji.

Od iduće godine počinju i oficijelni SEENS-ovi kursevi edukacije za mlade neurohirurge u treningu.