Evakuacija 10.000 stanovnika zbog "nestabilne" bombe

Vijesti 21. okt 201517:46 > 19:20
N1

Neeksplodirana avionska bomba nađena je u naselju Bosanska Otoka u opštini Bosanska Krupa, tokom radova na telefonskim instalacijama 90 cm ispod zemlje.Zbog opasnosti i višesatnog uklanjanja bombe bit će evakuisano blizu 10.000 stanovnika ovog naselja. Pripreme za ovu akciju uveliko traju.

Teška je 248 kilograma. Nalazi se u zemlji, na dubini od 90 centimetara i u blizini je nastanjenih objekata.

Riječ je o avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata, koja je pronađena u Bosanskoj Otoci.

Njezino uništavanje najavljeno je za kraj tjedna, te će stoga stanovništvo biti evakuirano u noći sa subote na nedjelju. Većina će ih biti smješteni kod rodbine, no pripremljeni su i pomoćni objekti.

“Znači u prečniku od kilometar morat ćemo evakuisati svo stanovništvo u Bosanskoj Otoci, bukvalno rečeno, morat ćemo kompletno stanovništvo evakuisati”, otkriva Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Pripreme za taj postupak uveliko traju. U akciji će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga te Civilne zaštite.

“I mi smo kao Stožer civilne zaštite danas usvojili i program, operativni program, neutralizacije i uništavanje neeksplodirane bombe”, dodala je Jelka Milićević, zapovjednica Federalne uprave civilne zaštite.

Bomba je američkog porijekla i najvjerovatnije bačena 1944. godine. Otkrivena je prije 10-ak dana kada su se kopali kanali za PTT kablove. Nalazi se neposredno u blizini kuće četvoročlane obitelji Čaušević.

“Ta bomba stoji tu 70 i nešto godina nadam se da neće sada eksplodirati. Nadam se”, rekao je Asmir Čaušević.

Najboljem se nadaju i u Odsjeku za uklanjanje eksplozivnih naprava.

“Bomba je ocijenjena kao nestabilna, kao naoružana, dakle kao armirana, u smislu da su unutrašnji elementi upaljača dovedeni u međusobno stanje da mogu izazvati njenu eksploziju”, ističe Sead Vrana, šef odsjeka za uklanjanje eksplozivnih naprava.

Zbog čega će aviobomba biti neutralizirana magnezijevom tekućinom, a potom će i biti uništena. Očekuje se da će akcija uništavanja trajati od tri do pet sati.