Premijer SBK poručio studentima: Nema novca!

Vijesti 22. okt 201511:23 > 11:28
Snapshot / YouTube

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo izjavio je da visinu granta za subvencioniranje studenata u studentskim domovima diktiraju prihodi ovog kantona koji su ograničeni te je naglasio da ne postoji mogućnost za povećanje subvencija.

Proračun je u deficitu. Ne isplaćujemo regrese zaposlenima, što je naša obaveza i imamo milionske tužbe po osnovu radničkih potraživanja. Imamo jasno grant za subvencioniranje smještaja u domovima i to je oko 1,5 miliona KM i nemamo prostora da radimo nikakvu gimnastiku“, kazao je Lendo, naglašavajući da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obaveza Vlade nego njena dobra volja.

Studenti su se okupili na protestima ispred zgrade Vlade SBK-a kako bi zatražili povećanje subvencija za smještaj u studentskim domovima sa 189 KM na 219 KM.

Studenti koji prisustvuju sastanku kazali su kako su diskriminisani u odnosu na ostale studente iz Federacije BiH te da im nije jasno to da vlade pojedinih kantona mogu podnijeti povećanje subvencija, dok SBK to ne može.

Predstavnici Vlade su istaknuli da postoje studenti koji su ugroženi jer plaćaju privatni smještaj i nisu uspjeli dobiti smještaj u studentskom domu.

Postoje fenomenalni studenti koji nemaju mogućnost smještaja u domu i nemaju nikakvu subvenciju, a završavaju fakultete i postižu odlične rezultate“, kazao je ministar ekonomije Sedžad Milanović.

Ministar zdravstva Nikola Grubešić kazao je da je Vlada smatrala boljim rješenjem da subvencionira smještaj 821 studenta sa 189 KM mjesečno od mogućnosti da subvencionira manji broj studenata koji bi dobijali 219 KM.

“Recite direktoru studentskog centra da poveća cijenu smještaja za 10 KM, a ne za 30 KM i Vlada će to razmatrati. Zašto ne prihvatate argumentaciju Vlade da nema novca, a prihvatate argumentaciju za poskupljenje smještaja”, kazao je Grubešić.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez naglasila je da bi zatraženo povećanje za subvencioniranje 821 studenta zahtijevalo dodatnih 246.960 KM.

Naglasila je da kanton izmiruje sve obaveze koje je preuzela, ali da su sredstva nedostatna za sufinansiranje svih studenata.

“Smatram da je 189 KM mjesečno sasvim pristojan iznos i kamo sreće kad bismo mogli sve studenete sufinansirati”, naglasila je ona.

Na sastanku je istaknuto da je prioritet donijeti zakon o studentskom standardu na nivou Federacije BiH.