Klub novinara Banjaluka osudio napad na kolegu sa BN TV

Vijesti 25. okt 201516:52 > 16:58
Klub novinara Banjaluka

Banjaluka, 25.10.2015.- Klub novinara Banjaluka oštro osuđuje vrijeđanje i neprikladan riječnik direktora i većinskog vlasnika kompanije „Boksit“ iz Milića Rajka Dukića koje je juče uputio novinaru BN televizije Željku Raljiću.

Kolega Raljić je pripremajući prilog o slanju radnika kompanije „Boksit“ na poligrafsko testiranja, u skladu sa novinarskom praksom, zatražio stav druge strane, a gospodin Dukić ga je u telefonskom razgovoru uvrijedio i opsovao.

Ovo potpuno neprihvatljivo ponašanje je neprimjereno civilizacijskom razgovoru. Klub novinara traži od gospodina Dukića da se javno izvini kolegi Raljiću, a od nadležnih institucija da reaguju po službenoj dužnosti jer je ovo samo jedan u nizu napada gospodina Dukića na novinare.

Podsjećamo javnost da su novinara BN Televizije, već duže vrijeme izloženi napadima i pritiscima prilikom obavljanja novinarskog posla. Sve je počelo otvorenim prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vlasniku BN Televizije Vladimiru Tršiću, a nastavljeno neizdavanjem akreditacija novinarima BN Televizije za praćenje događaja u Palati Republike Srpske.

Klub novinara Banjaluka još u januaru ove godine na protestnom okupljanju, između ostalog je zatražio da se BN Televiziji hitno omogući nesmetan rad. Od Službe predsjednika Republike Srpske tražimo da hitno izda akreditacije novinarima BN Televizije kako bi mogli pratiti dešavanja u Palati Republike Srpske.

U skladu s tim, podsjećamo na član 26. Ustava Republike Srpske koji kaže: „Zajamčena je sloboda štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja. Cenzura štampe i drugih vidova javnog obavještavanja je zabranjena“.