Bivši logoraš iz Prijedora trikovima uveseljava Šveđane

Vijesti 26. okt 201508:05 > 08:21
Dt.se

Bivši logoraš iz Prijedora Senad Kurbegović izbjegao je iz Bosne i Hercegovine 1993. godine i utočište pronašao u švedskom gradiću Borlanegu gdje uspješno radi u školi i kao mađioničar.

Njegova mađioničarska priča počela je kada je Kurbegović imao 12 godina. Kako kaže, u Prijedor su stigli mađioničari kako bi razveselili lokalnu djecu. Među njima je bio i Senad.

“Bilo je nevjerovatno vidjeti te trikove”, sjeća se sada već 60-godišnji Prijedorčanin.

Već narednog dana počeo je sa uvježbavanjem trikova koje je vidio u cirkusu. Iz godine u godinu broj trikova koje je izvodio postajao je sve veći, a publika sve mnogobrojnija.

Međutim, došao je rat, logori, izbjeglištvo… Život kojem se niko u Prijedoru nije nadao. Kurbegović je, pišu švedski mediji, među mnogobrojnim Bosancima i Hrvatima koji su završili u logorima.

“Završio sam u logoru Keraterm gdje sam proveo nekoliko mjeseci. Nije bilo nimalo lako kada čujete da su tukli, mučili ili ubili logoraša. Mnogi moji prijetelji su nestali ili ubijeni tokom tog perioda. Čak 15 članova moje porodice je ubijeno”, kaže Kurbegović.

Na svu sreću, on je preživio logorske strahote i sa suprugom Samkom uspio izbjeći u Švedsku 1993. godine.

“Borlange je vrlo sličan Prijedoru tako da nam nije trebalo mnogo vremena da se uklopimo. Ja sam čovjek koji voli putovati, biti među ljudima i činiti ih sretnim. Iako radim kao asistent u školi, slobodno vrijeme provodim usrećujući druge ljude izvodeći trikove za populaciju od pet do 105 godina”, kaže Senad koji kao mađioničar nastupa pod imenom “Mr. Kurbeg”.

Kako kaže, sretan je zbog činjenice da su i njegovi unuci zainteresirani za magiju i nada se da će jednoga dana trikovima činiti sretnima svoje sunarodnjake iz Švedske.