Zdravstveni radnici u FBiH stupili u polusatni štrajk

Vijesti 26. okt 201509:41 > 09:43
N1

Zdravstveni radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine stupili su u polusatni štrajk kako bi upozorili na probleme sa kojima se suočavaju posljednjih mjeseci.

Kako je za N1 potvrdio Zijad Latifović, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, zdravstveni radnici će iskoristiti svoju pauzu za doručak i izaći ispred 109 ustavnova u Federaciji BiH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

“U zdravstvenim ustanovama će ostati dovoljan broj radnika i zaštita građana neće biti prekidana”, kazao je Latifović.

Kako je kazao, traže da se odmah otpočnu pregovori oko usklađivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na teritoriji FBiH i da se završe u Zakonskom roku od 45 dana.

Također, žele da se prihvati inicijativa premijera FBiH Fadila Novalića i drugih, koju je inicirao i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora kroz izdvajanje dijela akciza na duhan i alkohol.

Također, jedan od zahtjeva je i otpočinjanje reforme javnog zdravstvenog sistema u skladu sa usvojenim principima koji su zacrtani u reformskoj agendi u dijelu koji se odnosi na zdravstvo.

Odluku o stupanju u generalni štrajk donijelo je Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu na području FBiH.