Ima li spasa za Podveležje: Mjesto koje polako umire

Vijesti 28. okt 201517:32 > 19:22
N1

Naselja u podnožju planine Velež, jugoistočno od Mostara, svakodnevno napušta lokalno stanovništvo. Bez mogućnosti zaposlenja, nemaju drugog izbora.

Na istom lokalitetu, već četiri godine, čeka se izgradnja vjetroparka, no, radovi još nisu počeli i ne zna se kada će.

U Osnovnu školu u Podveležju ove godine upisano je samo pet učenika. To mjesto nekad je brojalo više od 3.200 stanovnika, danas tek oko 1.000 i taj se broj se iz dana u dan sve više smanjuje zbog nedostatka posla i nedostatka prilika za mlade.

To je posljedica rata, jer je s ovog prostora u toku ratnih dejstava svo stanovništvo iseljeno, tako da je taj ruralni dio ovog područja oskudan, težak život na selu“, rekao je Faruk Gosto, direktor O.Š. Maksumić.

Alija Smajkić u Podveležju živi od rođenja, kaže na selu je život lijep, ništa mu ne fali, te da za njega ljepšeg mjesta od ovog nema.

Zdravije je, i zrak i klima, i proizvedem nešto svoje da imam za ishranu, imam svega, krompir svoj, zelen, paradajz, paprike. Jedino što trebam kupiti je brašno“, kazao je Alija Smajkić, mještanin.

Nadu za bolji život i opravak sredine mještani vide u dugo najavljivanom projektu vjetroelektrana na Podveležju. Projekat se čeka godinama i strpljenje mještana, ali i gradskih vlasti je pri kraju.

Prva faza projekta izgradnje vjetroparka Podveležje čija se vrijednost procjenjuje na 125 miliona KM trebala je biti završena do kraja 2012. godine, a krajnji rok za završetak druge faze bio je kraj 2014. godine kada je početak izgradnje u pitanju već četiri godine slušamo prazna obećanja.

Kako imamo obavezu iz projekta sell wind i Evropske komisije da prva dva vjetroagregata budu do kraja ove godine, nastojat ćemo da imamo dvije prve tribine do kraja 2011. godine na sistemu“, rekao je prije četiri godine Amer Jerlagić, bivši direktor J.P EP BiH.

Izgradnja na projektu sigurno će krenuti početkom ove godine, a završetak je planiran za kraj 2016. godine“, kazao je prije pola godine mil Kamenica, bivši direktor za investicije u J.P. EP BiH.

Svi rokovi su probijeni, a implementacija nije ni započela. No ono što sada iz Elektroprivrede kažu jeste da bi radovi na izgradnji vjetroparka trebali krenuti sredinom naredne godine.

Prije toga uslijedit će pripreme na putu i platou i ostale pripremne radnje tako da će 2016. godina biti godina aktivnih radova na vjetroparku Podveležje“, rekao je Mr. Besim Imamović, v.d.izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektrorpivreda BiH.

Osim značaja kojeg ovaj i slični projekti imaju za dalje jačanje Elektoprivrede BiH, ovakvi projekti nose i veliku korist za lokalnu zajednicu, jer bi kako smatraju kroz izgradnju neophodne infrastrukture došlo do poboljšanja životnih uslova za građane koji žive na ovom području, a možda bi tada bilo i više mališana u O.Š u Podveležju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.