Novinska agencija Fena predstavila novi vizuelni identitet

Vijesti 03. nov 201512:14 > 12:17
Fena

Novi vizuelni identitet web portala i editora Federalne novinske agencije (Fena) prezentiran je danas u Sarajevu partnerima Fene, medijima i predstavnicima vlasti.

U okviru te prezentacije najavljeni su i novi sadržaji koje Fena planira ponuditi svojim korisnicima i bh. javnosti.

Direktor Fene Faruk Borić podsjetio je da je Federalna novinska agencija nastala  2000. godine, ocijenivši da od tada predstavlja kičmu informacijskog sistema Federacije BiH i cijele države. Ističe da su svi značajniji mediji u BiH korisnici Feninog servisa i Fenini medijski partneri.

Iako je osnovana od izvršne vlasti, Fena u svome izvještavanju u Vladi Federacije ima prije svega partnera koji ima sluha za specifičnosti novinarskog posla. Tako je bilo sa svim dosadašnjim vladama uključujući i ovu aktuelnu. Stoga  se koristim prilikom da zahvalim federalnim premijerima i ministrima na pružanju svake vrste podrške koju nam osnivač pruža da bismo održali kvalitet, ali i dalje razvijali Agenciju“, kazao je on.

Utvrdio je da se danas predstavlja novi dizajn stranice i s njom vezani unutarnji kontrolni menadžment sadržaja. To je, naveo je, na neki način Fenin odgovor novim izazovima javnog komuniciranja u kojem se ljudi sve više informiraju putem socijalnih mreža i novih medija. 

U Feni smatramo da kvantiteta informacija u javnom prostoru ne vodi nužno ka kvalitetno informiranoj javnosti. Za ostvarivanje tog cilja, javni mediji kakav je Fena, imaju posebnu odgovornost. Stoga je naša misija brzo, objektivno i odgovorno izvještavanje“, istaknuo je Borić. 

Također naglasio je da je posljednjih godina Fena ostvarila značajan progres u umrežavanju s regionalnim novinskim agencijama u okviru Asocijacije novinskih agencija jugoistočne Evrope, a razvijeni su i partnerski i prijateljski odnosi s Novinskom agencijom Nove Kine – Xinhuom te Agencijom Anadolija. 

Govoreći o budućim projektima, direktor Fene je najavio razvoj videoservisa, te uspostavljanje audiovijesti za slijepe i slabovidne osobe. 

Savjetnica za odnose s javnošću Ureda premijera Federacije FBiH Asja Čengić-Kasumović istakla je da je današnja medijska slika usmjerena na senzacionalizam, ali da je na toj medijskoj mapi postojanje javnih servisa i novinskih agencija presudno. 

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

“Njihov rad usmjeren je isključivo ka odgovornom izvještavanju javnosti, a informacije koje prezentiraju su istinite i zasnovane na činjenicama”, pojasnila je. 

Također je istakla da Fena redovno i profesionalno prati rad Vlade Federacije BiH, a da putem svog širokog kanala korisnika, na vrijeme dostavlja informacije o aktivnostima Vlade FBiH. 

“Kroz objave, intervjue i izjave Fena prati sve aktivnosti u okviru Reformske agende usmjerene ka ekonomskom oporavku. Ova podrška je od velikog značaja, jer radi na širenju svijesti javnosti o progresu ekonomskih reformi”, naglasila je Čengić-Kasumović. 

Dodala je da kreiranje novog portala otvara mogućnosti dijeljenja informacija putem društvenih medija, što je u današnjem medijskom diskursu od presudnog značaja. 

“Kolege iz Fene su nam više puta dokazale da posjeduju vještine da zadovolje potrebe tržišta, a kreiranjem portala istakli su se kao lider svoje struke”, zaključila je Čengić-Kasumović. 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da Fena jeste organizacija Vlade FBiH, ali da je prvenstveno tu zbog svakog stanovnika FBiH. 

Raduje me da uposlenici rade u punom smislu te riječi i zbog toga svaki put dajem značaj toj novinskoj agenciji koja treba da bude prepoznata od svih institucija u FBiH“, naglasio je. 

Čavara je dodao da Fena nije vlasništvo Vlade FBiH, već Federacije BiH, a da građani odlučuju ko će upravljati ovom agencijom. 

Također je istakao značaj postojanja neovisnog medija u BiH kao što je Fena, koja će prenijeti tačnu informaciju u svakom momentu.