Jama Radača: Jadranka se nada da će pronaći nestalog sina

Vijesti 03. nov 201518:05 > 19:31
N1

Ovlaštene službene osobe, koje po nalogu Tužilaštva BiH, provode ekshumaciju na jami Radača, pronašle su posmrtne ostatke na dubini od oko 50 metara. Pronađeno je više kostiju i posmrtnih ostataka, uključujući kosti lobanje, vilice i druge kosti ljudskog porijekla.

Po nalogu Tužilaštva BiH, duži vremenski period vrši se ekshumacija u jami Radača, jer postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti stradalih između 1992. i 1995. godine. Krajem mjeseca jula ove godine radovi na ovoj jami su obustavljeni, a kao razlog je navedena opasnost od gasova koje bi mogla kriti.

“Radi se o vrlo teškoj lokaciji u kojem sudjeluju i alpinisti i timovi policijske agencije. Tužilac i stručni saradnici su u proteklom periodu ovdje proveli 100 dana po svim vremenskim uvjetima“, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Prije osam godina u neposrednoj blizini jame Radača pronađena su i identifikovana tijela desetorice pripadnika Armije BiH ubijenih u komandi Četvrtog korpusa u zgradi Vranica. Azra Penava je nakon četrnaest godina pronašla posmrtne ostatke muža.

“Pronašla sam muža i njegovih deset saboraca koji su skupa ukopani u jami iza nas možda kilometar. Pronađeni su 2007, a ukopani 2008. u Mostaru. Međutim, ukop nije izvršen nad svih 13 iz komande, nego 10 pripadnika Armije BiH, trojicu nismo pronašli”, rekla je Azra Penava.

Među trojicom nestalih pripadnika Armije RBiH nalazi se i sin Jadranke Husković. Svaki pronalazak novih posmrtnih ostataka za nju, ali i za sve ostale koji traže svoje članove porodice, predstavlja novu nadu u pronalazak svojih najmilijih.

Svaki trag mu se gubi 10. maja. Do sada smo tražili svugdje i nismo mogli naći, niti da dopremo do informacija, njih desetorica su pronađena, njih trojica – moj Feđa, Balić i Pobrić još nisu. Svaka grobnica koja se otvori, mi pomislimo da ćemo tu naći posmrtne ostatke“, priča Jadranka Husković.

Rad na ovoj ekshumaciji otežava situacija na terenu, jer se radi o izuzetno dubokoj, prirodnoj jami, u kojima su prema prikupljenim dokazima, bacana tijela žrtava, koja se nalaze na velikoj dubini, posuta zemljom i betonom, a potragu otežava i prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, pa se radi o vrlo teškoj lokaciji za proces ekshumacije.

Sutra će antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe pregledati pronađene skeletne ostatke i izjasniti se da li je riječ o ljudskim ostacima. Ako jeste, uzorci će biti poslati na DNK analizu kako bismo utvrdili tačan identitet posmrtnih ostataka”, kazala je Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe.

Proces ekshumacije, kojim koordinira tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u kojem učestvuju predstavnici institucija za traženje nestalih, ljekar sudske medicine, kao i predstavnici policijskih agencija, intenzivno se nastavlja.