Radost u Tuzli: 16 porodica dobilo krov nad glavom

Vijesti 04. nov 201517:41 > 19:26
N1

Krov nad glavom je najveća potreba svih građana. Šesnaest porodica u Tuzli danas je obradovano novim stanovima.

Timeja Tahirović je do sada živjela kao podstanar. Danas, sa tri maloljetna sina, uselila je u novi stan. Po prvi put osjetila je šta znači imati vlastiti krov nad glavom.

Ne može se opisati koliko mi je laknulo. Stan je predivan, uredan, sve je u redu. Zaista sam radosna“, priča Timeja Tahirović, korisnica stana.

Izgradnju objekta sa 16 stanova, ambulantom i prostorom za mjesnu zajednicu finansirala je Evropska unija. Vrijednost objekta je oko 800.000 maraka. Grad Tuzla je učestvovao sa 200.000.

Jedna dobra i efikasna akcija solidarnosti prema socijalno ugroženim kategorijama i socijalno osjetljivim kategorijama“, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Drago mi je što na području grada Tuzle počinje zaživljavati socijalno stanovanje i jako sam zahvalna što su počeli uključivati osobe raznih kategorija, posebno osobe sa invaliditetom”, kazala je Tifa Tučić, korisnica stana.

Osim Tuzle, projekat se realizuje u Bjeljini, Brčkom, Prozor-Rami, Jablanici i Sarajevu.

“Moram reći da je projekat jako dobro podržan od lokalnih vlasti. Osim milion eura koje je dala EU, lokalno kofinansiranje kao i Hilswerk Austria International koji je sa austrijskog nivoa donio određen dio sredstava je više od 700.000 eura”, izjavila je Suzana Jašarević iz Hilswerk Austria Internationala.

“Naše ministarstvo se prvog dana uključilo u ovaj projekat. Osim što smo finansijski pomogli sa 300.000 maraka, aktivno učestvujemo od prvog dana”, kazao je Asim Bajrović iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Korisnike stanova u ovoj zgradi izabrala je zajednička komisija koju su činili predstavnici grada Tuzla, Centra za socijalni rad i organizacije Hislwerk Austria. Radi se o korisnicima stalne novčane pomoći, osoba sa invaliditetom, osobama koje su žrtve nasilja u porodici, djeci koja su izašla iz doma za djecu bez roditeljskog staranja i osobama čije su kuće stradale u prošlogodišnjim poplavama, odnosno klizištima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.