Wigemark: Jasan napredak BiH od augusta 2014. godine

Vijesti 10. nov 201514:48 > 14:55
N1

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Larsa-Gunnara Wigemarka obratio se prisutnim medijima prilikom predstavljanja Izvještaja za BiH.

“Zahvalio bih se Zvizdiću što je bio dobar partner u proteklim mjesecima u našem međusobnom radu, kao i njegovim kolegama u entitetima tokom izrade Reformske agende”, rekao je na početku svog obraćanja ambasador Wigemark.

Jedna bitna poruka prilikom predstavljanja Izvještaja dolazi od strane Johanesa Hahna koji je rekao da se BiH vratila na evropski i reformski put, socio ekonomskim reformi koje su bitne za napredak zemlje. Naglašavam da ovogodišnji izvještaj dolazi u drugačijem formatu. Više nije Izvještaj o napretku, već Izvještaj za BiH. Format je identičan za sve zemlje Zapadnog Balkana uključujući Tursku“, istakao je on.

U slučaju BiH ostvaren jasan napredak za određena pitanja.

Vremensko razdoblje obuhvaćeno je od augusta 2014. do kraja augusta ove godine. Iz tog razloga dešavanja unazad dva mjeseca se ne održavaju na izvještaj.”

Navedeno je da je 1. juna stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i usvajanje Reformske agende krajem jula i početak realizacije agende kao što je usvajanje Zakona o radu.

N1

“U izvještaju se navodi i borba protiv korupcije iz aprila, pozdravlja se strategija o pitanjima pravosuđa. Što se tiče konkretnih sektora naglasio bih usvajanje politike u oblasti transporta, kao i niz mjera i aktivnosti koji se predlažu za narednih 12 mjeseci”, rekao je Wigemark.

On je kazao da veliki dio mjera su dio mjera reformske agende i biće važne u realizaciji daljih koraka na evropskom putu BiH. Mehanizam kordinacije će biti izuzetno važan.

Još mnogo stvari je potrebno uraditi, naprimjer u oblasti vladavine prava konkretizacija borbe protiv korupcije. Prilagodva SSP-a nakon što je Hrvatska postala članica Evropske unije. U tom kontekstu naglašavam pristup tržištu EU koje ima blizu pola milijarde potrošača. Ne moramo se pretjerano baviti specifičnim proizvodima.”

Wigemark je kazao da ni u čijem interesu nije da se oslabi privreda Bosne i Hercegovine.

“Konkretne preporuke, izrada strateškog okvira za javnu upravu. Javna uprava u BiH je preglomazna, a tu je i pitanja kvalitete za ispunjavanja uslova pristupa EU”, rekao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Na kraju je pozdravio okončanje aktivnosti za popis stanovništva što smatra konkretnom mjerom i rezultatom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.