Banja Guber – duša i okosnica razvoja Srebrenice

Vijesti 11. nov 201509:28 > 10:22
N1

Fatima Hasanagić svoj radni vijek provela je u Banji Guber. Sa nostalgijom se sjeća vremena kada je u kompleksu Banje dnevno boravilo i do 3.000 pacijenata. Zahvaljujujući ljekovitoj vodi verifikovanoj za liječenje različitih bolesti i vazdušnoj banji mnogi su oporavljeni napustili ovo mjesto.

Radovi na obnovi i izgradnji modernog banjskog kompleksa zaustavljeni su nakon što je Vlada RS ustvrdila kako opština nije nadležna za izdavanje građevinske dozvole investitoru, konzorciju AD Srebrenica.

Stvar je završila na sudu pošto je drugom licu data koncesija za vodu. U međuvremenu je investitor dobio presudu u svoju korist i sada je na vlastima, posebno rukovodstvu RS da projekt Gubera ubrza.

Popratni sadržaji kompleksa Guber, poput smještajnih kapaciteta, finansirali bi se uz ostalo i putem sredstava koje Srbija duguje Srebrenici za zemljište potopljeno izgradnjom HE Bajina Bašta.

Radi se o više miliona maraka koje nisu plaćeni od početka rata, a za koje su vlasti Srbije spremne preuzeti odgovornost .

Na investicijskoj konfereneciji očekuju se konkretni potezi kako bi se Banja Guber napokon vratila na ono mjesto koje joj je do rata sa pravom pripadalo.

Bila je okosnica razvoja ovog kraja ili duša Srebrenice kako su mještani voljeli reći.