Duraković: Od današnjih odluka ovisi budućnost Srebrenice

Vijesti 11. nov 201512:05 > 12:10
N1

Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica svojim izlaganjem otvorio je Investiciono-razvojnu konferenciju u Srebrenici, kazavši da se od današnjih odluka ovisi budućnost Srebrenice.

Prije konkretnih prijedloga, Duraković je izrazio zadovoljstvo prizorom u Potočarima, gdje su Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH, Aleksandar Vučić, premijer Srbije, te Milorad Dodik, predjsendik RS-a i Denis Zvizdić, predsjedavajući vijeća ministara BiH relaksirajuće pričali, što je njemu ponos i poruka onima koji hoće da ih razdvoje.

“To je bio prvi znak za izgradnju bolje i prosperitetnije srebenice. Ovdje žive vrijedni ljudi, inteligentan i marljiv narod kojem želimo prosperitet”, rekao je Duraković u uvodu.

Kazao je da srebrenički kraj je bogat prirodnim potencijalima, i to vijekovima, te da to otvara mogućnost za investiranje. Ali, kaže Duraković, da se Srebrenica ne razvija, na što jasno ukazuje izjednačen broj zaposlenih i nezaposlenih.

“Srebrenica treba postati industrijski, a ne politički interes. Danas je prilika da ovo bude historijski dan za Srebrenicu, i sve nas. Ne sutra, ne prekosutra, nego danas, i to putem konkretnih akcija obnove”, riječi su Ćamila Durakovića.

“Molim vas, da danas ne govorimo o politici, nego da pokažemo mudrost čestith i odgvornih ljudi, i da radimo na interesu građana Srebrenice. Danas možemo i trebamo pokrenuti najbitnija privredna, ekonomska i socijalna pitanja”, dodao je.

Podcrtao je važnost granje Guber banje, koja je duša Srebrenice, a od tog grada će napraviti atraktivnu turističku destinaciju, a godinama stoji neiskorištena. Pokretanje Guber banje, povlači i razvoje lovnog i ribolovnog turizma.

Istakao je važnost rješavanja spora oko poplave zemljišta HE Perućac, koje je pokrenuto na zajedničkoj sjednici Vijeća ministar BiH i Vlade Srbihje.

“Srebrenica je putno slabo povezana. Asfaltiranje makadamskih puteva, oko 200 kilometara je neophodno, kao i rekonostrukcija ceste u centru grada je važno riješiti”, objasnio je Duraković, izrazivši zadovoljstvo izgradnjom mosta Bratunac – Ljubovija, zbog bolje ekonomske povezanosti Srbije i BiH.

Podsjetio je Duraković i na kulturno naslijeđe Srebrenice, kao turističkog potencijala, a izrazio je vjerovanje da će se investitori pridružiti u finansiranju ovih projekata.

“Danas budimo pomirenje i zajedništvo. Cijela BiH i region očekuje da Srebrenica bude mjesto mira, razumijevanja i saradnje. Nemojmo iznevjeriti ovo”, kazao je Duraković na koncu izlaganja. Duraković je prije početka specijalnog programa povodom konferencije gostovao u Novom danu N1 televizije, a šta je poručio, možete pročitati na linku.