Novi projekti u Srebrenici – prilika za novi, stari život

Vijesti 11. nov 201516:55 > 19:15
N1

Srebrenička priča može biti priča uspjeha. U prilog toj tvrdnji ide i priča Tine Jelin-Dizdar.

Skelani, mjesto u srebreničkoj opštini, uskoro će dobiti prvu fabriku za proizvodnju kalupa od čelika Mag-Mal. Zahvaljujući sredstvima UNDP-a, opština je izgradila objekat koji je odlučila pod povoljnim uslovima iznajmiti za potrebe ove fabrike na period od 20 godina. To je bio i razlog zbog čega se vlasnik, inače rodom iz Skelana, odlučio vratiti u svoj rodni kraj i prebaciti cijeli pogon iz Bajine Bašte u Srbiji, u novu zgradu u Skelane gdje će do kraja godine zaposliti najmanje 30 radnika.

Srebrenica je prije rata imala tri industrijske zone sa 12.000 radnika, danas ih je svega 2.000. Pa ipak, otvaranje novih firmi pokazuje da u ovoj opštini ima života. Po receptu u Skelanima biće ponuđene lokacije i objekti nekadašnje industrijske zone. Na ovo će se uz ostalo potrošiti novci koji se očekuju na investicijskoj konferenciji.

Prošle godine u Srebrenici je počela raditi fabrika za proizvodnju peleta u kojoj je posao dobilo 25 ljudi. Do kraja godine očekuje se proširenje prozvodnje i nova radna mjesta. Uskoro bi trebala početi sa radom i fabrika za proizvodnju pomfrita koja bi trebala okupiti veliki broj kooperanata i izvan srebreničke opštine.

Na investicijskoj konferenciji biće predstavljeni novi planovi fabrike Prevent koja u svoja dva objekta danas zapošljava više od 170 radnika Alme Ras, ali i resursi drvne indutrije po kojoj je Srebrenica bila prepoznatljiva prije rata. Očekivanja su velika što su potvrdili sami građani.

U opštini su poručili kako žele investicije, ne donacije, kako bi pokušali osigurati bolju budućnost za ovaj kraj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.