Duraković za N1: Konferencija je premašila sva očekivanja

Vijesti 12. nov 201509:19 > 09:27
N1

Gost Novog dana na N1 bio je Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica koji je istakao veliko zadovoljstvo nakon prvog dana Investicijsko-razvojne konferencije, koja je premašila sva očekivanja. Istakao je i to da će pomoć Vlade Srbije biti od velikog značaja za Srebrenicu, koja će tako prvi put dobiti značajna sredstva na račun.

Investitori, privrednici, predsjednici, ministri, ambasadori i visoke delegacije zajedno su jučer bili u Srebrenici zbog ulaganja u oko 12 i više projekata. Stigla su i konkretna obećanja, a sa njima će, nadaju se Srebreničani i nova radna mjesta. Da li je zadovoljan prvim danom konferencije, konkretnim obećanjima, te kad se mogu očekivati prvi rezultati danas u temi jutra razgovarali smo sa Ćamilom Durakovićem – načelnikom opštine Srebrenica, u okviru emisije Novi dan.

“Ova konferencija premašila je sva očekivanja. Nismo bili spremni na ovaj oblik konkretne pomoći”, istakao je Duraković, kazavši da mu je posebno drago što je prvi dan prošao bez ikakvih problema, i što su visoke delegacije bile bezbjedne u Srebrenici.

Drugog dana konferencije prezentovat će se infrastrukturni projekti, a Ćamil Duraković je kazao da će pomoć Vlade Srbije biti velika pomoć budžeru Općine Srebrenica.

“Sredstva će biti usmjerena u razvoj Srebrenice, te ćemo kroz pomoć od četiri miliona KM omogućiti bolji život našim građanima. Za sada ne znam gdje će se taj novac uložiti, ali znam sigurno gdje neće. Sredstva se neće podijeliti kao jednokratna finansijska pomoć građanima”, naglasio je Duraković.

Ponovo je Duraković podcrtao važnost Banje Guber, kao žile kucavice ovog kraja. “Srebrenica bez Gubera je kao tijelo bez duše. Gubi se smisao bez nje, a napetost u zraku se održava zbog nefunkcionisanja banje”, kazao je Duraković.

“Sramota nas je reći da Banja Guber već 20 godina otiče u kanalizaciju, a ona mora biti početak nove Srebrenice. Prezentovat ćemo i druge potencijale, ali Guber mora biti broj 1”, stav je Durakovića.

Izrazio je zadovoljstvo što prvog dana konferencije nije bilo političke priče, te očekuje da politikanstva neće biti ni po pitanju Banje Guber. Kazao je i da se nada brzim rezultatima nakon zaključaka i dogovora po okončanju konferencije.

“Ne znam koliko je javnost svjesna važnosti konferencije u Srebrenici. Mi smo na jednom mjestu imali poziciju i opoziciju BiH, visoke delegacije – što je teško uraditi bilo kada. Srebrenica ima tu snagu, a očekujem da ima i političke volje koja će biti prekretnica za region”, izjavio je Duraković za N1.

Potizivne kritkike stizale na adrese organizatora, ali…

“Bilo bi previše da kažemo da će ova Investicijsko-razvojna konferencija riješiti sve probleme u Srebrenici, ali riječ je o narednom periodu naših generacija. Govorilo se dosta o pomirenju, a simbolički se to dogodilo u Srebrenici koja ima pravo da govori o tome i pruži ruku”, riječi su Ćamila Durakovića, načelnika Općine Srebrenica.

Što se građana Srebrenice tiče, oni nisu imali prilike da još prokomentarišu ovaj događaj, ali uglavnom su pozitivne kritke stizale na adresu organizatora. Ipak, bilo je i onih koji su komentarisali “iz daleka”, potvrdio je Duraković.

“Nekada vam je Mladić dijelio čokolade, a sada vam daju milione”, “…što će vam u Srebrenici neko ko negira genocid”, samo su neki od komentara koje je Duraković izdvojio u programu N1, na što ima samo jedan komentar: “Mi smo zbog prošlosti pokušali okupiti sve ove ljude na jednom mjestu. Ko kritikuje, mi ćemo ih uvjeriti da su u krivu. Najvažnije su nam reakcije Srebreničana. Napravili smo veliku stvar, ali smo historijski pomogli da se proces pomirenja i povjerenja počne brže odvijati”, kazao je.

“Mi ćemo u ponedjeljak imati ta četiri miliona od Srbije. Tako da možemo imenovati tim koji će napraviti operativni plan da se sredstva usmjere tamo gdje su najpotrebnija”, istakao je Duraković.

Ćamil Duraković još je jednom iskazao zadovoljstvo činjenicom da su po prvi put na račun Općine Srebrenica došla (doći će u ponedjeljak ili utorak) konkretna sredstva, odnosno pomoć budžetu koji je abnormalno nizak. To fascinira i samog Durakovića koji kaže da će se time socijalno stanje odmah popraviti. Oni će nastojati ojačati industrijske zone, kupiti imovinu koja je pod stečajem te na taj način ohrabriti i buduće investitore.

“Veliki sam optimista zbog toga što smo po prvi put imali na jednom mjestu sve relevante predstavnike srpskog naroda, od predsjednika RS, predsjednice Vlade RS, do premijera Srbije, koji su zajedno došli u Memorijalni centar Potočari sa bošnjačkim liderima. I Dodik i Cvijanović su razgovarale sa Majkama Srebrenice, a ja kao Srebreničanin mogu reći da mi je srce puno kada vidim taj historijski preokret”, riječi su Durakovića.

Na koncu, Duraković je kazao da nema potrebe da tjeramo sve one nerelevantne ljude da priznaju genocid, kada je priznat u Haagu, te da je historija svoje rekla, kao i Međunarodni sud pravde.

“Njihov čin da dođu, polože cvijeće i naklone se žrtvama je dovoljan. Ne treba praviti polemiku oko toga. Mi želimo važan historijski dio, ali prije svega želimo se baviti budućnošću”, riječi su Durakovića u Novom danu na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.