Srebrenica: Projekte predstavili opština i kompanije

Vijesti 12. nov 201512:00 > 12:03
Anadolija

Drugi dan Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici protiče u predstavljanju različitih privrednih subjekata čiji projekti bi mogli osigurati značajan broj novih radnih mjesta u narednom periodu.

Istovremeno, biće predstavljeni i projekti koji su prioritet opštine Srebrenica.

Azra Čolić, savjetnica za unapređenje prodaje pravnih lica predstavila je poslovanje BBI banke, a očekuju se prezentacije još sedam privrednih subjekata koji godinama uspješno posluju u Srebrenici.

Plan ulaganja predstaviće i Fabrika za preradu krompira „Srebreničanka“ čija investicija iznosi nešto više od devet miliona maraka.

Fabrika će upošljavati 50 radnika kad bude radila u punom kapacitetu. Kad je u pitanju kapacitet proizvodićemo dvije tone na sat, odnosno 7.500 tona godišnje. Ako sve bude teklo po planu, nadam se da će fabrika početi sa radom početkom januara“, izjavio je Osman Agić, tehnički direktor „Srebreničanke“.

Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak u obraćanju je naglasio značaj konferencije, koja je korak ka budućnost. On je istakao da je za poslovne ljude Srebrenica dobar teren za investicije te da se nada da će rezultati konferencije biti vidljivi u skoroj budućnosti.

Po prvi put nakon toliko godina Srebrenica je bila pozitivna udarna vijest. Mislim da smo napravili napredak. Konferencija je važan momenat jer je najavila promjenu, sa naglaska na prošlost, što je bilo logično i ljudski, na budućnost. Holandska ambasada je sretna što je pomogla održavanje ove konferencije“, rekao je Kraak.

Planirano je da konferencija bude zatvorena u 13 sati, kada će se prisutnima obratiti predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović.