Srebrenica: Novac stiže, projekti u pripremi

Vijesti 12. nov 201518:01 > 19:05
N1

Uspjelo se u onome što se namjeravalo dobiti od dvodnevne Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici. Grad danas izgleda kao i u većem dijelu godine, ali uskoro će biti puno drugačije.

Velika investicijska konferencija je završena, otišle su visoke zvanice, a grad je ponovo poluprazan. Međutim, ostao je optimizam koji se može pokazati i u brojci – 13 miliona maraka – toliko će ovoj opštini dati Srbija i Republika Srpska. Od toga će četiri miliona na računu biti već u ponedjeljak.

Biće i novih puteva, mostova, ali i proizvodnih pogona, bolnica. Milorad Dodik je obećao da će pomoći u deblokadi višemilionskog projekta banje Guber.

U opštinskoj administraciji u Srebrenici kažu da su još pod utiskom jer nisu očekivali da će dobiti 13 miliona maraka nakon završene investicijske konferencije. Već se pripremaju prvi projekti, a osim infrastrukturnih, govori se da će prva na listi prioriteta biti drvna industrija i to firma Zeleni jadar gdje je u toku stečajni postupak. Prije rata je u toj firmi radilo 2.000 ljudi, a najavljuje se da će opština Srebrenica kupiti ovu firmu te vratiti život u nju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.