Konferencija o pridruživanju EU: Za BiH 2016. ključna faza

Vijesti 17. nov 201510:02 > 10:08
N1

U Sarajevu danas počinje dvodnevna konferencija u organizaciji Njemačke vladine organizacije GIZ pod nazivom „Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi – zajedničkim radom ka pridruživanju EU“ na kojoj će se analizirati stanje evropskih integracija i regionalna saradnja.

Na konferenciji će se okupiti 200 stručnjaka iz regionalnih i internacionalnih organizacija, a prisustvovaće i predstavnici akademske zajednice, organizacija civilnog društva, zvaničnici zemalja Jugoistočne Evrope i predstavnici vlada Njemačke i Austrije te Evropske komisije.

Gost Novog dana bio je Vedran Džihić, viši istraživač na Austrijskom Institutu za internacionalnu politiku i direktor Centra za napredne studije Jugoistočne Evrope u Rijeci.

O konferenciji je rekao kako je to jedinstvena prilika da se ostvari dijalog i umrežavanje partnera iz regije i EU. “Dijaloga imamo premalo, a danas će biti okupljeno 200 učesnika iz svih zemalja zapadnog Balkana, brojnih zvaničnika, bit će široka paleta učesnika. Odlučili smo da bez dlake na jeziku otvorimo krucijalna pitanja vezana za evropske integracije”, rekao je Džihić.

O tome šta žele postići konferencijom je kazao: “Mi prije svega u panelima želimo otvoriti sva pitanja koja su relevantna. Prvi zadatak je da osvježimo i napunimo novim energijama dosadašnja saznanja, a dalje ćemo da idemo u radne grupe i nakon toga želimo da radimo na implementaciji”.

“Imaćemo sat i po vremena za izazove pred kojima se regija nalazi zbog izbjeglica koji prolaze kroz regiju. Tu nam je zadatak da razmislimo kako preživjeti ako dođe do zatvaranja granica u Njemačkoj, kako povećati kapacitete i kako izbjeglička kriza utiče na spomimanje Evrope u regiji, kao i da li je to prekretnica u procesu naših integracija u EU. Izbjeglička kriza će pratiti čitav tok konferencije i mi želimo da vjerujemo da možemo osnažiti na tom procesu i ophođenju prema izbjegličkoj krizi”, dodao je.

Na pitanje o benefitu ulaska BiH u EU je odgovorio: “Građani BiH nemaju dovoljno informacija, čak i politička elita nije dovoljno informisana o tome i ova konferencija želi da poveća nivo informacija. Krucijalna je činjenica da imamo formalne institucionalne pomake, a u fazi implementacije, u kojoj trebaju građani da osjete pozitivne učinke, mi tu imamo probleme”.

O tome da li će BiH uspjeti sprovesti sve reforme je izjavio: “U ovoj i sljedećoj godini BiH ima veliki domaći zadatak pred sobom. Do sada smo imali veliki zastoj. 2016. je krucijalna faza. Ako tu ne pokažemo napredak, mogli bismo još ostati iza zemalja regije“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.