Ubrzana saradnja BiH i Srbije na uvozu i izvozu oružja

Vijesti 18. nov 201513:37 > 13:44
N1 / Arhiv

N1 saznaje da bi se dozvole za uvoz, odnosno izvoz naoružanja i vojne opreme između Srbije i Bosne i Hercegovine mogle skratiti na mjesec dana. To je predviđeno nedavno potpisanim Memorandumom nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije.

Inače, takve procedure u Bosni i Hercegovini zbog specifičnih provjera traju do tri, nekad i šest mjeseci.

No, bez obzira na procedure BiH je u prošlosti nekoliko puta bila upozorena na moguće malverzacije i kršenja embarga prilikom izvoza u nedozvoljena područja, što je jedno vrijeme rezultovalo i privremenom zabranom izvoza.

Na osnovu nedavno potpisanog Memoranduma BiH i Srbija zbog tradicionalno kompatibilne namjenske industrije žele progresivnije sarađivati radi veće konkurentnosti na tržištu.

Namjera ministra Ljajića i mene je da pokušamo skratiti procedure na najviše 30 dana čime bi omogućili veću konkurentnost i da dobiju neke poslove koje do sada nisu dobili, te da zajednički sarađujemo na trećim tržištima i na nekom gdje mi možemo pomoći predstavnicima Srbije da dođu do odgovarajućih aranžmana, negdje oni nama. To je suština ovog dokumenta“, kazao je za N1 Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.