Konkurentnost zbližava vojne industrije iz BiH i Srbije

Vijesti 18. nov 201517:03 > 20:28
N1

N1 saznaje da će se proces izadavnja dozvola za uvoz, odnosno izvoz naoružanja i vojne opreme između Srbije i Bosne i Hercegovine skratiti na mjesec dana. To je predviđeno nedavno potpisanim Memorandumom u ovoj oblasti nakon zajedničke sjednice dviju država. Cilj je bolja konkuretnost na tržištu.

Tradicionalno i decenijski kompatibilne fabrike namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, odnosno vojne industrije u Srbiji sada bi mogle još ‘snažnije’ sarađivati, saznaje N1. Memorandumom na koji su potpis stavili nadležni ministri dvije države nakon zajedničke sjednice nedavno održane u Sarajevu, procedura izdavanja dozvola skratiće se na 30 dana.

“Udio u gotovom proizvodu uvijek je u jednom dijelu od komponenti iz druge države. Industrije iz BiH i Srbije sarađuju godinama no nisu dovoljno konkurentne i gube vrijeme na dozvolama koje čekaju i do 90 dana, nekad se čeka i šest mjeseci”, kazao je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

Njegov kolega, srbijanski ministar trgovine Stevan Nikčević otkriva koje su to fabrike iz ove dvije države koje sarađuju.

“Sa srpske strane najviše “Milan Blagojević” iz Lučana, “Prvi Partizan” iz Užica, “Sloboda” iz Čačka, sa bosanske strane “Igman” Konjic, Unis Goražde, “Pobjeda”, Fabrika motora specijalne namene. To su fabrike koje ne samo da jedna drugoj izvoze ili da kažem uvoze od suprotne strane određene sirovine, reporomaterijale za proizvodnju, tu se radi i aktivnom oplemenjivanju često u tim ugovorima pojedinih roba koje završavaju na trećem tržištu”.

Inače, Bosna i Hercegovina najveću razmjenu u ovoj oblasti ima upravo sa Srbijom. Odluku podržavaju i stručnjaci koji se bave vojnim pitanjima. Raspadom bivše Jugoslavije koja je imala visokorazvijenu i konkurentnu vojnu industriju uglavnom su Srbija i Bosna i Hercegovina zadržale značajne kapacitete u procesu proizvodnje vojnih komponeti, što treba i dalje razvijati mišljenja je profesor Zečević.

“Neracionalno je da proces izdavanja dozvola traje više mjeseci. To je samo dokaz da postoje odgovarajući pritisci određenih političkih struktura koji imaju svoje zaposlene službenike u Ministarstvu za vanjsku trgovinu koji onda prave određene smetnje, to je neprihvatljivo. Mjesec dana je standardan rok, kraće ne može”, smatra Berko Zečević sa Mašinskog fakulteta Sarajevo.

Procedure u Bosni i Hercegovini zbog specifičnih provjera traju do tri, nekad i šest mjeseci. No, bez obzira na dugotrajnost procesa država je u prošlosti nekoliko puta bila upozorena na moguće malverzacije i kršenja embarga prilikom izvoza u nedozvoljena područja, što je jedno vrijeme rezultovalo i privremenom zabranom izvoza oružja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.