Gore stanje nego u ratu: Najezda glodara u Sarajevu

Pixabay

Pacovi skoro da su preplavili Sarajevo. Građani nekoliko sarajevskih naselja žale se kako su glodari postali svakodnevna pojava. Ulaze im u stanove, uništavaju bašte.Naša ekipa provela je dan sa sanitarnom ekipom koja ovih dana sprovodi deratizaciju .

Četiri sanitarne ekipe. Jedanaest tona otrova, nedovoljnih da pokriju sve površine u Sarajevu. Parafinske kocke nestaju u rupama bez dna. Glodara je posvuda. Pacovi su postali normalna pojava u haustorima, podrumima, dječijim igralištima.

“Imamo ogroman problem s glodarima. Po mom viđenju situacija je jako kritična. Rupe su na svakom koraku, evo već vidimo i rezultate našeg prvog toka deratizacije, imamo uginulih miševa dosta”, kazao je sanitarni tehničar Fikret Alić.

Gotovo da nema mjesta u gradu koje nije infestirano glodarima. Ovako alarmantno stanje nije bilo ni u ratu – kažu stručnjaci.

Najkritičnija situacija je uz korita rijeka I na zelenim površinama, epidemiolozi kažu da sve što otrova ostave glodari pojedi. Broj rupa na koje nailaze zapravo govore koliko je njihov broj velik.

Najezda glodara rezultat je nerada i podjeljenih nadležnosti firmi koje trebaju raditi deratizaciju. Posljednja sistemska deratizacija je urađena 2010. godine, a u pravili bi se trebala raditi 2 puta godišnje.

“Situacija je alarmantna i neviđena u ovim razmjerama. Otoka, sami ste mogli vidjeti, to su na milioni rupa, to je infestiranost preko svake mjere, Ilidža, Hrasno, Hrasnica – vjerujte da nema područja koje nije infestirano”, tvrdi epidemiolog Šefik Pašagić.

Krivci su i nemarni građani koji hranu bacaju sa prozora, ostavljaju smeće u haustorima i dvorištima.

Stručnjaci upozoravaju da je BiH endemsko područje gdje se s vremena na vrijeme javljaju epidemije. Vrlo često glodari su njihovi uzročnici. Mogu prenijeti čak 30 zaraznih bolesti. Zbog toga kažu sistemsko rješenje ovog problema ne smije imati alternativu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.