Mještani u strahu: Grade vikendice, a nas izlažu poplavama

Vijesti 18. nov 201519:47 > 21:31
N1

Mještani naselja Malo polje nedaleko od vrela rijeke Bunice strahuju od velikih poplava. Kažu da je zbog nekontrolisane izgradnje koja je nedavno započeta, korito Bunice suženo je za 6 metara.

Građevinske mašine već danima uništavaju obalu rijeke Bunice, pretvarajući od nje plato na kojem bi trebale biti izgrađene vikendice. Do sada je vidljivo parceliziranje oko dvadeset parcela. Mještani tvrde da je navedena izgradnja nelegalna te da se radi o lokalnim moćnicima koji imaju izuzetno dobre odnose s visokopozicioniranim javnim osobama.

“Devastiraju korito rijeke Bunice, devastirali su nam mjesni put, kakva im je namjera, ne znam. Materijal koji su uzimali s brda skretali su u korito i samim tim su suzili protok vode. Ona jeste sad mala, izgleda ko potočić, ali ovo je rijeka koja zna podivljati i napraviti ogromne štete”, tvrdi Osman Bjelić, mještanin Malog Polja.

Na ovom lokalitetu u prijeratnom razdoblju, a ni poslije njega nikakva gradnja nije bila dozvoljena. Mještani kažu da će spriječiti bilo kakvu gradnju jer ne žele dopustiti da im ovakve gradnje unište ono u šta su godinama ulagali.

“Kod nas je situacija u BiH takva da se u Malom Polju, koje je malo mjesto, da se korito rijeke Bunice i brdo radi većim intenzitetom nego autoput koji je glavni za ovu državu. Ali mi to nećemo dozvoliti. Slali smo raznorazne zahtjeve u Opštinu u Blagaju, oni su nas prebacili u Mostar. Tamo smo išli kod inspekcije, oni nas prebacuju kod druge i tako”, objašnjava Azer Bjelić, mještanin Malog Polja.

Prilikom obilnih padavina rijeka Bunica se i do sada izlijevala iz svog korita, pri čemu je voda ulazila u obližnje kuće i stvarala ogromnu štetu, a sada se boje još većih.

“Mene interesira kako ću ja sljedeći put loviti ribu, možda ću pokucati nekom novom komšiji i reći „Dobar dan mogu li ja ući u vaše dvorište, da slučajno uhvatim koju ribu?”, dodao je Bjelić.

Bunica je jedina rijeka u Bosni i Hercegovini u koju se ne ulijeva niti jedna kanalizacija, zbog čega je voda iz rijeke pitka, a cijeli krajolik proglašen jednim od najljepših prirodnih krajolika Hercegovine. Međutim, ljepota ovog krajolika posljednjih dana ubrzano nestaje pod teškim mašinama.

“To je još ostala jedna netaknuta i čista rijeka poprilično, rijeka koja je izuzetno ljekovita zato što se nalaze ogromne količine joda u njoj, rijeka koja liječi kožne bolesti, a sada kada se naprave vikendice i to što je zamišljeno mislim da će ta rijeka gubiti svoj smisao”, smatra Adnan Đuliman.

Mještani Malog Polja za sada su uspjeli zaustaviti dalji rad građevinskih mašina. U nadležnoj inspekciji nisu odgovarali na naše pozive, ali su se ranije proglasili nenadležnim u ovom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.