Nije bilo upada u CIPS-ovu bazu ličnih podataka

Vijesti 20. nov 201516:58 > 17:05
N1

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) odbacuje navode koje su prenijeli mediji u BiH i regionu, a tiču se upada u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA.

Fotografije aplikacija za pretragu po bazi civilnog registra i putnih isprava koje su objavljene nisu aplikacije koje su u nadležnosti IDDEEA-e. Iz IDDEEA-e naglašavaju da fotografije prikazuju aplikaciju koja se više ne koristi, a u prilog tome ide i činjenica da su slične fotografije objavljivane i prije nekoliko godina.

Uvidom u fotografije koje su danas objavljene i analize logova pretpostavlja se da se radi o istim fotografijama sa aplikacije koja više nije u funkciji. Svaki službenik institucije koja ima pristup podacima ili obrađuje lične podatke prvo se ovlasti da vrši upravne postupke ili pristupa podacima. Sistem bilježi svaku aktivnost koju taj službenik izvrši bilo da se radi o pristupu podacima ili samoj obradi podataka.

Ukoliko osoba koja je ovlaštena da zakonito provodi postupke izvrši zloupotrebe, ne može se govoriti o tehničkom problemu sistema. Sistem bilježi sve logove i na osnovu toga se tačno može utvrditi koja je institucija, odnosno službenik i kada pristupao podacima. U sistem koji održava IDDEEA uvezano je 835 lokacija (ministarstva unutrašnjih poslova, matični uredi, pravosudne institucije, institucije za provođenje zakona, centralna i izborne općinske komisije, diplomatsko – konzularna predstavništva…) Podvlači se da su zaštite na sistemu IDDEEA-e u skladu sa standardima Evropske unije, a dodatna unapređenja i usklađivanja sa aktuelnim standardima se vrše kontinuirano. Svi tehnički mehanizmi koji se preporučuju UN i Evropskim konvencijama za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka obuhvaćeni su postojećim sistemom.

Tehnička rješenja po pitanju zaštite podataka su takva da se formira jedan zatvoren sistem koji ne izlazi na javne komunikacione puteve, pogotovo za lokacije u BiH. IDDEEA institucionalno i organizaciono formira resurse koji su u stanju da se nose sa izazovima vezanim za pokušaje nelegalnog pristupa sistemima i koriste se tehnike zaštite koje su u skladu sa posljednjim tehnološkim rješenjima. Svi logovi se čuvaju 10 godina, a također postoji i niz drugih tehničkih i sistemskih mjera zaštite (nivo mreže, nivo operativnog sistema, nivo aplikacije – korisnici, organi, prava pristupa i slično). IDDEEA je o ovom slučaju već upoznala sve nadležne institucije za provođenje zakona na nivou BiH, navodi se u saopćenju IDDEEA-e.