Hadžiosmanović: Imperativ je detektovati HIV u ranoj fazi

Vijesti 27. nov 201509:40 > 09:46
N1

Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu tradicionalno obilježava Evropsku sedmicu testiranja na HIV. Tim povodom iz Centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje UKCS se u Novi dan javljala prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica Odjela za HIV Klinike za infektivne bolesti UKCS-a.

Na pitanje zašto je važno testirati se na vrijeme i utvrditi svoj HIV status, prim. dr. Hadžiosmanović je kazala: “Imperativ je detektovati HIV u ranoj fazi bolesti jer se tada uključi prava terapija i smanjen je razvoj HIV mortaliteta i transmisije bolesti. Ako se rano utvrdi, bolest se može držati pod kontrolom. Kada pacijenta detektujemo u ranoj fazi, korist ima samo inficirana osoba i zahvaljujući tome, životni vijek se ne razlikuje od vijeka neinficirane osobe, a također i šira zajednica ima epidemiju HIV-a pod nadzorom. Cilj zdravstvenih organizacija je da se ostvari plan 90-90-90, odnosno da se do 2020. godine kod 90 svjetske populacije detektuje HIV bolest, kod 90 posto da se uključi terapija i da se kod 90 posto postigne izlječenje”.

Savremenom terapijom postiže se izlječenje hepatitisa C. Na pitanje koliko je takvih slučajeva u BiH je odgovorila: “Hepatitis C je izlječiva bolest, a i genotipovi koji su bili problematični, danas zahvaljujući potentnoj terapiji mogućnost izlječenja je moguća“.

BiH spada u države s niskom stopom inficiranih HIV-om. Na pitanje koje su statistike je komentarisala: “U BiH prva registrovana osoba je bila daleke 1986. godine i do kraja ovog mjeseca 2015. imamo registrovanih oko 300 slučajeva, ali ja odgovorno tvrdim da je taj broj daleko veći. Stopa testiranih je jako mala, ali ono što me raduje jeste da smo u posljednjih pet godina povećali stopu testiranja. Više od 2.000 ljudi ove godine je bilo testiranih”.

Dodala je i kako su stigma i diskriminacija glavni razlog slabog odaziva na testiranja.

Evropska sedmica testiranja na HIV i hepatitis C traje još danas. Svi zainteresovani mogu danas doći na Trg djece Sarajeva ispred BBI Centra. Evropska sedmica testiranja na HIV i hepatitis C prethodi 1. decembru, koji se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. “Mi smo ovu sedmicu obilježili tako da je Savjetovalište radilo svaki dan, a testiranja ćemo danas proširiti na 12 sati. Posljednji dan ove sedmice ćemo obilježiti ispred BBI Centra od 13 do 20 sati povodom obilježavanja 1. decembra. Cilj je približiti problematiku građanima. Mi obilježavamo dane HIV-a i hepatitisa jer mislimo da su to bolesti koje prolaze bez simptoma i to je razlog što se osobe ne javljaju u zdravstvene institucije“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.