Ko su uhapšeni u današnjoj akciji SIPA-e?

Vijesti 30. nov 201510:00 > 16:32
N1/Arhiv

Agencimja za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS uhapsila pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo poreske utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

U akciji su uhapšeni Adnan Mrkva kao i njegovi saradnici Amel Ćapin,  Adis Biberović, Ermin Špilja i Arif Malići koji se sumnjiče za višemilionsku utaju.

Kako saznajemo, nad njima se jš uvijek vrši kriminalistička obrada i sutra će sutra, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

SIPA je tokom dana izvršila pretrese stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene osobe se sumnjiče da su počinile pomenuta krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima “Mrkva Group d.o.o. Sarajevo” i „Mrkva d.o.o. Sarajevo”.

Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba u ovom predmetu budžet FBiH oštećen za više miliona KM.