Čak 23 korisnika kredita u CHF-u u BiH izvršilo samoubistvo

Vijesti 30. nov 201514:37 > 14:40
Izvor: Reuters/screenshot

Dom naroda BiH trebao bi 10. decembra razmatrati Prijedlog zakona o konverziji kredita CHF u KM, a iz Udruženja korisnika kredita "Švicarac" BiH nisu optimistični kad je u pitanju njegovo usvajanje jer smatraju kako taj prijedlog "vjerojatno neće dobiti podršku zastupnika iz reda srpskog naroda".

Iz tog udruženja podsjećaju da na posljednjoj sjednici Doma naroda BiH Prijedlog zakona o konverziji kredita CHF u KM nije naišao na podršku političara iz RS, dok su svi zastupnici iz bošnjačkog i hrvatskog naroda glasali za taj prijedlog zakona.

– Srpski članovi nisu podržali ovaj zakon, koji treba štititi interese građana RS, odnosno građana srpske nacionalnosti – istaknuli su iz Švicarca te naglasili kako je 3.702 kredita CHF-a iz RS te da niko od tih građana nije naišao na podršku političara iz RS-a u Domu naroda BiH.

Iz Švicarca napominju kako entiteti RS i FBiH neće imati nikakvih troškova za donošenje ovakvog zakona na nivou BiH, već samo korist “jer će otuđeni (ukradeni) novci biti vraćeni oštećenim građanima BiH, odnosno bit će izvršen priliv novca u bh. gospodarstvo”.

Iz Udruženja također pozivaju predstavnike iz reda srpskog naroda “da se ponovo zapitaju koga predstavljaju i koga štite? Je li građane koji su ih izabrali i koji ih plaćaju ili banke?”.

UKK Švicarac naglašava kako je “23 ljudi, korisnika kredita u CHF-u diglo ruku na sebe te da je za njih već kasno, ali da odgovorni moraju izaći pred lice pravde”.

Također, podsjećaju kako su 9.802 građanina BiH podigla od 2006. do 2008. kredite u CHF te da je banka od njih uzela ili hipoteku ili jamce kako jamstvo za kredit.

Iz Švicarca pozivaju domaće političke predstavnike da se zapitaju jesu li austrijski regulatori za bankarstvo zabranili davati ovakve kredite državljanima Austrije poslije samo tri mjeseca od davanja tih kredita u Austriji?

Je li Austrijski vrhovni sud presudio u korist korisnika takvog kredita za državljane Austrije? Je li i zašto je austrijska Nacionalna banka izdala brošure svojim bankama u Austriji 31. januara 2006. godine sa sugestijom da se krene u takve kreditne aranžmane.