Ustamujić: Sadašnje vlade mogu donijeti promjene u BiH

Vijesti 01. dec 201509:00 > 09:18
N1

"Trebamo dati priliku vladama da dokažu naše povjerenje. Previše je negativnog gledanja", rekao je Mirza Ustamujić, predsjednik Upravnog Odbora Američko-Bosanske Fondacije tokom gostovanja u Novom danu.

Američko-bosanske fondacija, zajedno sa Centrom za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, bila je organizator velike međunarodne konferencije posvećene izgledima za reforme u BiH, a u povodu 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Konferencija se održala u Washingtonu, a na njoj su učestvovali Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, Ian Brown, direktor EBRD-a, Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Fadil Novalić, federalni premijer, Željka Cvijanović, premijerka RS-a, Jelka Milićević, zamjenica premijera i ministrica financija u Vladi Federacije BiH.

Ustamujić je istakao da je konferencija organizovana kako bi se dao dodatni vjetar u leđa reformskim procesima.

“Prva konferencija u maju pokazala je veliki uspjeh, a ova druga to je potvrdila. Primjetno je da entitetski premijeri i vlade imaju zajednički jezik u nekih 50 koraka ekonomskih procesa. Bilo je interesantno vidjeti da oni u nastupima sa predstavnicima Svjetske banke, MMF-a, State Departmenta i EU zaista razgovaraju i pokušavaju naći najbolje rješenje za trenutnu situaciju”, rekao je on.

Gost Novog dana je otkrio da je konferencija ostavila “dubok trag na sve učesnike”.

“Za dva dana bit će organizovana nova konferencija na Jahorini na kojoj će učestvovati mnoštvo zvanica, između ostalih ponovo će doći Hoyt Yee. Ponovo će se govoriti o određenim koracima, pokušat će se dati konkretni prijedlozi i pružiti podrška vladi”.

Najveći uspjeh konferencije, kao Ustamujić tvrdi, bio je da se okupe dva premijera bh. entiteta i da oni razgovaraju o zajedničkim koracima i naporima.

“Lijepo je vidjeti kako premijeri zajedno sa svojim timovima složno rade da naprave potrebni iskorak. To je lijepa poruka građanima BiH. Zaista vjerujem da ove današnje vlade mogu donijeti tu promjenu. One su to i obećale. Vidi se da vlade sa svojim saradnicima ulažu veliku energiju”.

Ustamujić je zaključio da ove konferencije pokazuju da se BiH nalazi na dobrom putu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.