U BiH do sada inficirano 287 osoba, a umrlo 64 od HIV-a

Vijesti 01. dec 201515:00 > 15:06
morgueFile

U BiH je od 1986. godine, kada je registrovan prvi slučaj HIV pozitivne osobe, do septembra ove godine evidentirano je 287 osoba, od kojih je 125 oboljelo od side, a 64 su umrla, izjavila je glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija.

Povodom 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv side, Ravlija je danas u Mostaru istakla da stopa preživljavanja od ove bolesti iznosi od 80 do 100 posto ukoliko je blagovremeno utvrđena dijagnoza i ako se redovno koristi terapija.

“U odnosu na zemlje u okruženju BiH ima nisku stupu obolijevanja, ali je istovremeno i zemlja s niskom stopom testiranih. Čak 30 posto osoba zbog neurađenog testiranja ne znaju da su HIV pozitivna”, izjavila je Ravlija.

Ona kaže da je u BiH zabilježen samo jedan vertikalni prenos virusa sa majke na dijete 2006. godine kod dječaka čija je majka bila migrantkinja.

Mediji navode da je u BiH na 100.000 stanovnika inficirano sedam osoba, dok je u Srbiji taj broj 29, u Hrvatskoj 27, a u Crnoj Gori 20.

Kad je riječ o diskriminaciji osoba koji žive sa HIV-om, istraživanja su pokazala da definitivno postoji određeni stepen stigme i diskriminacije, čak i kod onih koji pružaju zdravstvenu uslugu.

Upravo taj problem navodi se kao jedan od razloga što pojedini oboljeli ne žele potražiti zdravstvenu uslugu.

Šef Regionalne kancelarije UNDP-a u Mostaru Božena Kaltak navela je da je kroz UN-ov program za razvoj putem Globalnog fonda za borbu protiv side i tuberkuloze u BiH do sada uloženo oko 40 miliona dolara.