Porodica Fejzić u tajnosti deportovana iz Danske u BiH

Vijesti 04. dec 201508:52 > 15:53
Berlingske

Bh. porodica Fejzić deportovana je iz Danske nakon što im tamošnje vlasti nakon tri godine boravka nisu odobrile azil.

Porodica Fejzić iz Bosne i Hercegovine koja je živjela u Danskoj posljednje tri godine deportovana je u tajnosti u četvrtak kargo avionom iz Kopenhagena u Sarajevo, navode danski mediji.

U Graničnoj policiji BiH i Sektoru za imigracije Ministarstva sigurnosti naše zemlje nisu htjeli potvrditi ni demantirati ovaj slučaj.

Slučaj porodice Fejzić dospio je sredinom oktobra u žižu javnosti u Danskoj i Bosni i Hercegovini nakon što su učenici Gimnazije Frederiksvaerk protestvovali ispred škole zbog odluke danskih vlasti da jednog od učenika, 18-godišnjeg Almedina Fejzića, deportuju u Bosnu i Hercegovinu. 

Njegove školske kolege tada su skupile čak 13.000 potpisa vjerujući da će spriječiti deportaciju porodice Fejzić. 

Prvi pokušaj deportacije nije uspio jer se Himzo Fejzić, otac 18-godišnjeg Almedina i 14-godišnjeg Almina, namjerno posjekao na aerodromu u Kopenhagenu nešto prije zakazanog leta za deportaciju.

Međutim, danske vlasti su jučer ipak uspjele deportovati četveročlanu porodicu Fejzić i to u tajnosti zbog želje porodice.

Porodica Fejzić je u Dansku stigla prije tri i pol godine gdje su iz humantarnih razloga i bolesnog oca zatražili stalni boravak u ovoj zemlji.