Za šta se sumnjiče uhapšeni službenici Općinskog suda

Vijesti 04. dec 201514:20 > 14:24
N1

Jučer su u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu po nalogu postupajućeg tužitelja predati osumnjičeni Bezdrob Ekrem i Selimović Pašaga zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Krivična djela su primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. KZ FBiH, odavanje službene tajne iz člana 388. KZ FBiH i krivičnog djela neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca iz člana 345. KZ FBiH.

Ovo nakon akcije Federalne uprave policije, a koja je u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva iz Sarajeva otpočela dana 03.12.2015.godine oko 15 sati, a kada su slobode lišene tri osobe.

Jedna osoba, a nakon što je odlučila da sarađuje sa organima gonjenja, saslušana je kao svjedok.

Naime, postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Bezdrob Ekrem i Selimović Pašaga kao službene osobe na poslovima referenata za izvršenje krivičnih sankcija u Općinskom sudu u Sarajevu u vremenskom periodu od 2013. godine do 24.11.2015.godine u Općinskom sudu u Sarajevu zahtijevali i primali dar ili obećanje dara ili druge koristi od osuđenih lica i advokata da izdejstvuju odgađanje izdržavanja kazne zatvora na koju su osuđeni ili zamjenu izvršenja kazne zatvora kućnim zatvorom uz elektronski nadzor-narukvica.

Nadalje, neovlašteno saopštavali podatke koji predstavljaju službenu tajnu i nisu prijavljivali osobe koje su davale novac za navedene usluge.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu će do kraja današnjeg dana donijetu odluku u pogledu daljih mjera prema navedenim osumnjičenim osobama.