Dvadesetomjesečni Nenad živi bez jednjaka i čeka operaciju

Vijesti 05. dec 201510:08 > 10:11
Anadolija

Dvadesetomjesečni Nenad Jokić iz Poloma kod Bratunca rođen je bez jednjaka. Prvog dana života podvrgnut je operaciji, a ubrzo su uslijedile još dvije. Nenad se sada nakon akcije za prikupljanje novca i pet operacija, nalazi u gradu Lil, u Francuskoj, gdje se obavljaju pripreme pred posljednju operaciju. Nad njim sve vrijeme bdi majka Danijela i tim

U porodičnoj kući u Polomu, ostali su sami u iščekivanju dobrih vijesti Nenadov otac Milivoje i trogodišnji brat Nikola.

“Nenad je trenutno sada u bolnici, u Francuskoj, u Lilu. Oni ga liječe, njeguju stomu da bi to sanirali, da bi se mogla raditi operacija”, započeo je razgovor Milivoje.

Nenadovi nezaposleni roditelji su 13. novembra prošče godine bili prinuđeni da se obrate svima koji bi mogli pomoći u prikupljanju sredstava kojim bi sinu Nenadu bila omogućena operacija u inostranstvu. Veliki broj građana Bosne i Hercegovine odazvao se apelu porodice Jokić. Prikupljeno je 50.000 evra, a dio tih sredstava, 19.000 eura porodica Jokić je morala uplatiti za dodatne troškove puta i predoperativnih terapija.

“Morali smo uplatiti 19.000 eura da bi mogao on da ide za Francusku, da nastavi tamo liječenje do operacije. Sad nam toliko fali za operaciju. To bi trebali da prikupimo najdalje do 15., da se uplati”, kaže Milivoje.

Za vrijeme humanitarne akcije, mali Nenad se hranio preko katetera. Prema očevim riječima, Nenad sada ima devet kilograma. Doktori čekaju da se Nenadovo stanje popravi i da dostigne potrebnu težinu od 10 kilograma, kako bi uspješnost operacije bila izvjesnija. Milivoje je u stalnom kontaktu sa suprugom Danijelom, koja ga obavještava o stanju i toku priprema za sinovljevu operaciju.

Jokići, nakon dvadeset mjeseci borbe za život i zdravlje sina Nenada, vjeruju u pozitivne prognoze doktora iz Francuske.

“Doktor kaže da se to kod njih radi uspješno i da neće biti problema”, optimista je Milovoje.

Ako sve bude teklo kako očekuju doktori i roditelji, Nenad bi se mogao vratiti kući već početkom januara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.