Da li su zločini odreda El Mudžahidin mogli biti spriječeni?

Vijesti 08. dec 201518:49 > 19:33
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tvrdi da je Sakib Mahmuljin, 63-godišni bivši komadant 3. korpusa Armije RBiH, propustio da spriječi djela ratnog zločina koje su počinili pripadnici odreda "El Mudžahidin", podređenog 3. korpusu.

Tačnije, ubistvo 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti i nečovječno postupanje prema 20 ratnih zarobljenika i civila u periodu od jula do septembra 1995. na području Vozuće.

Mahmuljina su u Sarajevu rano jutros uhapsili pripadnici SIPA-e pod sumnjom da je počinio…

“Krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, krivično djelo ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, krivični zakon SFRJ, a na širem području Vozuće tokom 1995. godine”, kazala je Kristina Jozić, portparolka SIPA-e.

Živih svjedoka ima, a porodice ubijenih uglavnom su raseljene kaže Nedjeljko Mitrović. Među žrtvama ima i neidentifikovanih koji su pronađeni u mjestu Stog u blizini Vozuće.

“Pronađena grobnica sa 21 tijelom od njih 17 bez glava i nikad pronađeno. Tako da na adresu 3. korpusa i mudžahedina koji su bili u tom sastavu ima previše zločina koje neopravdava dosadašnje čekanje Tužilaštva BiH, ali i Haškog tribunala po karakteru i načinu tog zločina”, kaže Nedeljko Mitrović iz Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS.

O odredu El-Mudžahid u intervjuu za MTV Igman nedavno je govorio Sakib Mahmuljin objašnjavajući da je bilo informacija da među dobrovoljcima koji su uglavnom činili odred “El Mudžahidin”, ima i ubačenih obavještajaca, ali i ljudi sa iskrenim namjerama da pomognu muslimanima u Bosni i Hercegovini.

“Taj odred je bio formiran u pokušaju da se napravi i omogući ljudima da budu tu. Nažalost, mi nikada nismo uspjeli da imamo tu potpuno sistem rukovođenja i komandovanja kao što je mogao biti prema ostalim jedinicama – oni su imali svoje specifičnosti, ali to ne umanjuje koji su oni doprinos dali i u konačnici kada ovi analitičari se pitaju – da li su nam trebali, da li ih je iko zvao, čak i rahmetli predsjednik i mi – nikad niko nije zvao, pozivao jer u suštini nama nisu trebali ljudi, nama je trebalo naoružanje”, kazao je svojevremeno Sakib Mahmuljin.

“On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene postrojbe, spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret zapovjedna odgovornost”, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Novinar Amarildo Gutić imao je uvid u brojnu dokumentaciju i pratio djelovanje pripadnika odreda “El Mudžahidin” od dolaska i nakon ratnih dešavanja.

“O tome šta je on i koliko znao vjerovatno će reći Tužilaštvu BiH u narednom periodu. Činjenica je da su za zločine koji su pripadnici jedinice El Mudžahidin počinili na tom području znali i pripadnici drugih jedinica Armije RBiH, stanovnici na tom području i na kraju, ne smijemo zaboraviti najvažnije, postoje preživjeli zarobljeni svjedoci koji su preživjeli sva ta dešavanja za razliku od ostalih 50 koji su ubijeni”, kaže Amarildo Gutić, novinar portala Žurnal.info.

Gutić ističe kako je poseban problem što je većina pripadnika odreda “El Mudžahidin” napustila Bosnu i Hercegovinu i mahom otišla na druga ratišta u Čečeniju ili Siriju. A pojedini portali pisali su da Abu M(e)ali, komandant jedinice El-Mudžahid, od prije mjesec i po više nije među živima. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.