Čović u Briselu: Naš euroatlantski put nema alternative

Vijesti 09. dec 201509:41 > 10:02
Screenshot

"Obilježavamo 20. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u kojem je ustanovljena struktura za trajni mir. Sporazumom je neko dobio više, neko manje, a svi smo izgubili previše", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na Konferenciji u Briselu.

U Evropskom Parlamentu u Briselu danas se održava konferencija “Evropska budućnost Bosne i Hercegovine – 20 godina nakon Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma”.

Proces usklađivanja ustroja i okvira sa međunarodnim i domaćim standardima pravi je put BiH. Za početak, potrebna je izmjena izbornog zakona u cilju zaštite legimiteta i to treba biti prvi konkretan korak ka jačanju samoodrživosti BiH koja se može razvijati u svakom smislu“, rekao je Čović i istakao da EU Bosni i Hercegovini pruža istinsku ruku prijateljstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao kako ključna ambicija treba biti stvaranje stabilne države u kojoj se sva pitanja rješavaju zajednički.

 “To zahtjeva predan rad na konsolidaciji političkog sistema koji može zaštiti sva individualna i druga prava. Bh. kultura može postati bolja samo ako bude više evropska“, rekao je Čović i kazao da se to može desiti ako prestane praksa da jedan narod bira drugom njegove predstavnike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u Briselu rekao da su politike koje kalkuliraju i negiraju neravnopravnost naroda protivne svim građanima BiH jer ugrožavaju vladavinu prava i demokratije u BiH.

Čoviće je iznio stav da su pripadnici hrvatskog naroda u BiH najugroženiji iz razloga jer su više puta stavljeni izvan okvira procesa.

Takve stvari su nanijele štetu BiH i slabljenju povjerenja. Nepovjerenje u sistemu dovodi u pitanje legimitet. Problemi s kojim se i danas suočavamo su uzrok neusklađenosti.”

On je rekao da je bh. ustavni ustroj djelovanjem vanjskih aktera mijenjan što je suprotno temeljnim vrijednostima.

Ravnopravnost svih naroda ne smije biti zanemarena kada promišljamo sadašnjost i budućnost BiH. Minimum usaglašavanje je promjena izbornog procesa, št znači da narod samostalno i slobodno bira političke predstavnike za sve nivoe vlasti i da ih ti predstavnici predstavljaju u legitimnim nivoima vlasti.

U tom pogledu je potrebno je razmišljati i narodu koji živi u administrativnim jedinicima u kojem nije većina, rekao je Čović u Evropskom parlamentu.

Federalizam je jedini legitimni koncept kojim je moguće sve narode dovesti u suglasje bez pitanja suverentiteta i njene elementarne stabilnosti. On je jedini format za pozitivan način života u BiH“, istakao je Čović i kao primjer naveo Belgiju koja je tridesetak godina vodila proces koji je u sličnom obliku potreban i BiH.

Za kraj svog obraćanja je naglasio da su na putu najveća prijetnja politike koje su protivne interesima svih građana BiH.

Moramo se posvetiti zajedničkom kreiranju politiku. Naš euroatlantski put nema alternative, duboko smo na tom putu. Podržite nas i mi ćemo uspjeti.