Mogherini: Prioritet BiH su njeni građani pa tek onda EU

Vijesti 09. dec 201510:00 > 10:05
Screenshot

U Evropskom parlamentu u Bruxellesu tokom konferencije "Evropska budućnost BiH - 20 godina nakon Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma" Federica Mogherini, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije, istakla je da BiH mora nastaviti ispunjavati obećanja svojim građanima.

“Predsjedništvo BiH je pokazalo snažno liderstvo u protekloj godini i kapacitet da rade zajedno u interesu naroda u BiH. Dosta toga dobrog se desilo nakon Daytona, te BiH može gledati na zajedničku budućnost unutar EU. Prošle godine situacija je bila dosta drugačija nego sada”, kazala je Mogherini u uvodu izlaganja.

“Evropski identitet je izgrađen na sukobima unutar kontinenta. Naša kultura je izgrađena na suživotu i ljudskim pravima. To vrijedi za BiH, kao i za cijelu Evropu. Treba zadržati nacionalne identitete, jer suprotnosti nam postaju problem i plašimo ih se ona kada su nacionalni identiteti slabi”, kazala je između ostalog Mogherini.

Njen stav je da BiH mora raditi na otvaranju radnih mjesta za mlade ljude i to je ključ za prosperitet države u cjelosti.

“BiH mora nastaviti ispunjavati obećanja svojim građanima, ne toliko EU institucijama, koliko svojim stanovnicima. Dali su obećanje da će njihova zemlja postati država EU”, riječi su Mogherini.

“Uskoro ću posjeti Sarajevo sa komesarom Hahnom. Budućnost BiH i Zapadnog Balkana je unutar EU, i neću prestati to govoriti dok se ne obistini. Nakon 20 godina, odgovornost je vaša i odovorni ste svojim državljanima. Udružite zemlju i mi ćemo vas podržati u izgradnji evropske budućnosti”, rekla je na kraju izlaganja visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.